Közösségi térré fejlesztik az egri Gárdonyi-kertet

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. július 25. 15:12

A Területi- és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 80 millió forintos fejlesztéssel kulturális-közösségi teret alakítanak ki az egri Gárdonyi-kertben.

Az elképzelésekről július 24-én szakmai fórumot tartottak a hevesi megyeszékhelyen. Habis László, Eger polgármestere bevezetőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy civilszervezetek, intézmények és egyének kezdeményezésére valósítják meg ezt fejlesztést. Ezzel a Gárdonyi-kert közösségi parkként működhet a jövőben, és hangulatos környezetével a környék, valamint a városba érkező vendégek találkozóhelye lehet. A fejlesztés megvalósításával kertépítészeti, továbbá művészeti és játék elemeket kap a park, ahol minden generáció kikapcsolódási lehetőséget találhat majd. Ugyanakkor arra törekszenek, hogy a kert zárt és védett jellegét megőrizzék, viszont ki is tárják az érdeklődők előtt.

Évente 17-18 ezren látogatják az egri Gárdonyi Emlékmúzeumot

Fotó: Mentusz Károly

Helyi együttműködéssel olyan kulturális, irodalmi és képzőművészeti programoknak adnak helyet, amelyekkel felhívják az érdeklődők figyelmét a Gárdonyi-ház – mint emlékmúzeum – és a kert együttes jelentőségére. A polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat azt javasolja, hogy ennek a fejlesztésnek kerékpáros eleme is legyen majd mert a következő időszakban azt szeretnék, ha minél több látogató gyalogosan, vagy kétkerekű járművel keresné fel a Gárdonyi házat és annak kertjét is. Jelenleg évente 17-18 ezer érdeklődőt fogadnak a Gárdonyi Emlékmúzeumban, de arra törekszenek, hogy még több vendég keresse fel az író egykori alkotóházát, amelyhez a felújított kert is hozzájárulhat.

Fajcsák Dénes építész a megújuló kert makettjével

Fotó: Mentusz Károly

Ezután Fajcsák Dénes építész, a fórum házigazdája ismertette a Gárdonyi-kert fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket. Elmondta, hogy 2014-ben azzal keresték meg az önkormányzatot, hogy kulturális célra biztosítsanak egy használaton kívüli ingatlant. Ekkor Gárdonyi-ház kertjében található egyik elhanyagolt épületre esett a választás, amelyet összefogással nyolc nyolc hónap alatt, 15 millió forintért újítottak fel. Ott egy szubkulturális műterem házat hoztak létre, az Arkt Művészeti Ellátót. A szakmai csoport az elsők között kezdeményezte a kert közösségi térré alakítását. Az önkormányzat közreműködésével felvették a kapcsolatot a budapesti Mester Iskolával, amelynek munkatársait arra kérték fel, hogy ötleteikkel járuljanak hozzá a park átalakításához. Az elképzelésekhez európai kerthasznosítási tapasztalatokat is felhasználnak és rajzokat, valamint makettet is készítettek.

A felújított épületben az Arkt Művészeti Ellátó működik

Fotó: Mentusz Károly

A tervek szerint a Gárdonyi-kert észak-nyugati részén egy pavilon jellegű közösségi épületet hoznak létre, amely új elemként jelenik meg, de illeszkedik majd a kert jellegéhez. Vizesblokkokat és illemhelyet is kialakítanak, és a jövőben kávézót és ajándék boltot is nyithatnak. A cél az, hogy hosszabb távon olyan kultúrcentrumot hozzanak létre, amelynek működésével felkelthetik a látogatók és a turisták érdeklődését. A fórum résztvevői közül többen is elismeréssel szóltak a Gárdonyi-kert felújításáról, amely minden bizonnyal hozzájárul majd a közösségek erősítéséhez.