Közvetlen légi járat indult Fuerteventurára

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. április 06. 14:41

A Kanári-szigetek évek óta a magyarok kedvenc repülős úti céljai közé tartozik. Két szigete, Fuerteventura és Lanzarote - melyek Budapestről a Wizz Airrel közvetlenül elérhetőek - tegnap bemutatkozott Budapesten.

A Spanyol Nagykövetség és a Spanyol Idegenforgalmi Hivatal szervezésében, a spanyol beruházásból felújított Kozmo Hotelben mutatkozott be Budapesten a Kanári-szigetek két - idehaza még talán kevésbé ismert - szigete, Lanzarote és Fuerteventura, annak örömére, hogy utóbbira Budapestről nemrégiben járatot indított a Wizz Air.

Az új úti céllal a Kanári-szigetek a legjobb légi összeköttetéssel rendelkező spanyolországi régióvá vált Budapestről, ahová egész évben 3 közvetlen járat közlekedik (Gran Canaria, Tenerife és mostantól Fuerteventura). Utóbbiról egy rövid, 25 perces hajóúttal lehet eljutni Lanzarote szigetére.

kanariszigetek

Bemutatkozott a Kanári-szigetek két szigete, Lanzarote és Fuerteventura, annak örömére, hogy utóbbira Budapestről új járat indul a Wizz Air jóvoltából

Fotó: 123rf.com

Az est során a rendezvénynek helyet adó luxushotel is bemutatkozott: a Horváth Mihály téren található egykori telefonközpont épülete két év alatt újult meg, s ma már eredeti pompájában várja a vendégeket, 5 csillagos, luxuskörülmények között. Nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen a szállodát egy spanyol hátterű cég újította fel és működteti.

Az eseményt a spanyol nagykövet, Anunciada Fernández de Córdova nyitotta meg, aki a két ország szoros kapcsolatáról, a magyarországi sikeres spanyol vállalkozásokról és beruházásokról beszélt.

kanariszigetek_prez

A spanyol nagykövet, Anunciada Fernández de Córdova (j), a spanyol nagykövetség turisztikai tanácsosa, Rocio Martin Repoller (k) és a Kozmo Hotel igazgatója, Andrés Mena (b)

Fotó: Turizmus Kft.

A prezentációk során először Spanyolországot mutatták be, különböző imázsfilmekkel, melyekben bejárhattuk az ország 44 UNESCO világörökségi helyszínét és különböző régióit, köztük Madridot, Katalóniát, a Baleári-szigeteket, Andalúziát és Valenciát is. Elhangzott, hogy Budapestről és Debrecenből jelenleg Spanyolország 12 városa érhető el légi járatokkal, így Magyarországgal az egyik legjobb légi összeköttetéssel rendelkezik Európában. Budapestről három légitársasággal (Wizz Air, Ryanair és Iberia) érhetőek el a spanyol városok.

Kiderült, hogy Spanyolországot 2021-ben 120 ezer magyar látogatta meg — szemben a 2019-es 300 ezres számmal, de elmondható, hogy a spanyol turisztikai szektor gyorsan elkezdett visszaépülni és nagyon bizakodóak az idei évvel kapcsolatos várakozások: áprilisban már a 2019-es nemzetközi utazások 80 százalékát elérték. Ezzel Spanyolország a negyedik legkeresettebb úti cél, melyet nagyban köszönhet annak, hogy biztonságos desztinációként pozícionálják magukat, figyelnek a biztonsági előírásokra.

Ezután a Kanári-szigetek is bemutatkozott egy videóval, majd az est két főszereplőjének, Fuerteventurának és Lanzaroténak a turisztikai hivatala osztotta meg a legfontosabb információkat a szigetekről. Fuerteventura a világ legjobb éghajlatával rendelkezik,  mely még a téli hónapokban is tökéletes helyszín a nyaraláshoz. Budapestről kevesebb mint 5 óra alatt elérhető, és itt találhatóak a legjobb strandok: a sziget 150 kilométernyi fehérhomokos tengerparttal várja a turistákat. Ezen kívül három csodás nemzeti park és számos sportolási lehetőség is elérhető a szigeten. Akik pedig szeretnének elvonulni a világ elől, azok számára kifejezetten ajánlják a szigetet. Az UNESCO 2009-ben bioszféra rezervátummá nyilvánította ugyanis Fuerteventurát és a partközeli tengeri élővilágot. Fokozottan védik például a fényszennyezéstől, így csillaglesre is érdemes elmenni a nyaralás során. Fuerteventura történelmi és kulturális szempontból is különleges: a Kanári-szigetek legrégebbi szigete, 22 millió évvel ezelőtt kezdett kialakulni, őslakói a mahók voltak. Múzeumokban is bővelkedik, érdemes megnézni például a sómúzeumot, az Unamunos múzeumot, a Betancurai régészeti múzeumot, vagy a Dr. Mena házat. A gasztronómiája leginkább a kecskesajtról híres.

kanariszigetek

Fuerteventura 150 kilométernyi fehérhomokos tengerparttal várja a turistákat

Fotó: 123rf.com

A másik sziget, Lanzarote teljesen más, egészen különleges tájképet mutat. A Kanári-szigetek leghosszabb vulkáni működését mutató szigete, jelenleg is többszáz vulkán található rajta, így nem csoda hogy a “száz vulkán szigetének” is hívják. Az utolsó vulkánkitörés 1824-ben volt. A vulkánoknak köszönhető az is, hogy a táj erősen kontrasztos, más-más színekkel, domborzattal és növényvilággal várja az utazókat.

Lanzarote egyik különlegessége, hogy évek óta elkötelezett híve a fenntartható turizmusnak, a sziget volt a világ első fenntartható turisztikai desztinációja. Évek óta nem engedélyezik új szállodák építését, és csak legfeljebb 4 emeletes, fehérre meszelt szállodák operálhatnak a szigeten. Az új szállodák építése helyett arra fektetik a hangsúlyt, hogy a már meglévő egységek megkapják a fenntarthatósági jelzést (jelenleg 79 szálloda rendelkezik vele). Strandjai ugyan nem olyan hosszúak és fehérek, mint Fuerteventuráé, azonban sokkal változatosabbak.

kanariszigetek

A vulkanikus hegyek különleges, változatos látványt adnak a tájnak Lanzarotén

Fotó: 123rf.com

Négy fő úti cél található a szigeten: Costa de Teguise, Puerto del Carmen (a legrégebbi, sok szállodával), Puerto Caledo és Playa Blanca. Emellett 13 védett természeti desztináció is található a szigeten, és  Európa legnagyobb tengeri rezervátuma és 1400 különböző kaktuszfajt bemutató kertmúzeum. Nagyon különleges a szőlőtermesztés is a szigeten, ugyanis vulkáni kráterekben, vulkáni hamuval borított, különleges geriák (félhold alakú, kövekből kirakott építmények) segítségével nevelik a szőlőt, melyből különleges fehérbort készítenek.

kanariszigetek

Lanzarotén vulkáni kráterekben nevelik a szőlőt

Fotó: 123rf.com

Lanzarote híres még aktív turizmusáról is: mivel az évben átlagosan csupán 12 napon esik az eső, így időjárása miatt jó helyszín az edzőtáborokra, és 30 éve rendeznek itt ironman versenyeket is.