Közvetlen támogatást kapnak a máltai MICE-rendezvények szervezői

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. május 19. 12:54

Máltán június elsejétől újraindul a turizmus, a MICE-piac élénkítésére pedig anyagi ösztönzőrendszert vezetnek be – hangzott el a mediterrán szigetország MICE-lehetőségeit bemutató webináriumon.

A Conventions Malta és a VisitMalta közös rendezvényén, amelyet kiadónk leányvállalata, a PR in Hungary szervezett, elsőként Hangya Edina, a Máltai Turisztikai Hivatal képviselet-vezetője osztott meg hasznos információkat.

Mint elmondta, most ugyan még érvényben vannak bizonyos korlátozások a szigetországban – limitálják például a hotelekben kiadható szobák és az éttermi asztaloknál együtt ülő személyek számát -, de ezek többségét június elsejétől feloldják. A járványügyi adatok nagyon kedvezően alakulnak: a lakosság több mint 74% legalább egy oltást megkapott, és naponta csupán 1-2 új esetet regisztrálnak. Június elsejéig érvényben marad a háromlámpás rendszer, amelyben Magyarország a borostyán zónához tartozik, és az innen érkezőnek egy 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszteredményt kell felmutatni, valamint ki kell tölteni két formanyomtatványt is.

A webinárium előadói: Hangya Edina, Anna Gauci és Trevor Zahra, valamint a szervező PR in Hungary munkatársai

Fotó: Turizmus.com

Május 24-től éjfélig tartanak nyitva az éttermek, a múzeumok már megnyitottak, június 1-től a nyelviskolák is várják a tanulókat, újra közlekedik a komp is Gozóra. Június 7-től jön a teljes nyitás, minden visszatér a rendes kerékvágásba. Júniustól esküvőket is lehet majd tartani, kültéren 300, beltéren maximum 100 főig. A maszkviselés a közterületeken most még kötelező, június 1-től a strandon nem lesz az, ahogy a medencék mellett sem.

Június elsejétől várhatóan könnyebb lesz a belépés is az országba. A borostyán és vörös listán szereplő területekről érkezők közül azok, akik legalább 14 nappal korábban megkapták mindkét oltást, szabadon beutazhatnak. A borostyánzónából a gyerekek beutazhatnak, de nekik kell a 72 órás PCR-teszt. Hogy milyen oltást fogadnak el a hatóságok, és ezt mivel kell igazolni, erről jelenleg is folynak a tárgyalások Magyarországgal – hallhattuk.

A belépés aktuális feltételeiről folyamatosan frissülő információk a visitmalta.com/hu/covid-19 oldalon olvashatók.

Virtuális csoportkép a webinárium résztvevőiről

Fotó: Turizmus.com

A máltai turizmus újraindulására a légitársaságok is számítanak, a Wizz Air és a Ryanair járatai révén a hét minden napján elérhető lesz hazánkból a szigetország. Az elmúlt másfél év során sok szállást fejlesztettek Máltán, és új hotelek is nyíltak, például az első 5 csillag plusz besorolású Hyatt Regency, továbbá butikhotelek, illetve a Mercure márka is megjelent.

Az impozáns szállodai kínálat mellett 5 konferenciaközpont, ugyanennyi Michelin-csillagos étterem és izgalmas helyszínek – kertek, strandok, történelmi épületek - várják az incentive eseményekre érkezőket. A konferenciaturizmusért felelős állami szervezet, a Conventions Malta szigorú szabályok szerint minősíti a különböző szolgáltatásokat, látnivalókat és DMC-ket.

Ezek után az egyik minősített szolgáltató, a 3sixtymeetings máltai DMC vezetője, Trevor Zahra, mutatott be néhány máltai incentive lehetőséget. A 4 fős iroda szervezte a magyar nemzeti labdarúgó-válogatott máltai programjait is 8 évvel ezelőtt.

Tengernyi incentive-élményt kínál a tenger Máltán

Fotó: 123rf.com

A sziget vonzerejei között említette a 7000 éves történelmet és azt, hogy Málta a világ második legbiztonságosabb országa. Kiemelte a tengerhez köthető rengeteg aktivitási lehetőséget, a hajózás mellett a búvárkodást és kajakozást. Akit érdekel a kaland, hatalmas tonhalakkal is együtt úszhat a tengerben! Felhívta a figyelmet a kulináris élményekre is, az incentive programok résztvevői szüretelhetnek és sajtot is készíthetnek.

Anna Gauci, a Conventions Malta marketingvezetője ezután az új MICE-támogatási rendszert ismertette. A program most indult és a keretek kimerüléséig, várhatóan 2022-ig él.

A máltai kormány 4 millió eurót szán a program keretében a turizmus fontos szegmensét – a teljes forgalom 10-20%-át adó - MICE-piac fellendítésére. A támogatásra profi rendezvényszervezők – külföldi és máltai cégek egyaránt pályázhatnak.

Minden egyes MICE-vendég után 150 euró támogatást ad az állam, ha legalább 800 eurót költ fejenként a cég a program során Máltán. Ha a költés eléri a 600 eurót fejenként, akkor 75 eurót térítenek utólag vissza. A költségek között elszámolható a külföldi résztvevők szállásdíja, helyi közlekedésének és aktivitásainak díja, de a Máltára repülés költsége nem.

A program a 2021. június utáni új eseményekre vonatkozik, minimum 10 fős csoportok és legalább 2 éjszakás tartózkodás esetén.

A program vélhetően hozzájárul majd ahhoz, hogy a szigetország turizmusa mielőbb újra elérje a korábbi csúcsot, amikor 2,5 millió turista kereste fel egy éve alatt Máltát.

Az esemény a Jet Travel közreműködésével valósult meg.