Kreatív megoldásokkal küzdenek a francia természeti látványosságok a tömegturizmus ellen

Forrás: turizmus.com

 2022. július 11. 17:24

A koronavírus járvány lecsengésével és a nemzetközi utazások újraindulásával a tömegturizmus is visszatért. Franciaország több, nagy látogatottságú természeti helyszíne már riadót is fújt, több helyen korlátozzák a turisták napi számát, és egyéb óvintézkedéseket is tesznek a túlturizmus ellen.

Marseille és Korzika egyes öbleinek megközelítését például korlátozzák, hogy megállítsák az eróziót. Más, a tömegturizmussal küzdő falvak, mint például a normandiai Étretat, pedig újragondolják, hogyan kezeljék a látogatók beáramlását – írja a France 24.

Ahogy Franciaország a nyári főszezon közepe felé halad, a túlzott turizmus jelei mindenütt láthatók: túlcsorduló szemetesek, a nagy gyalogosforgalom miatt kitaposott túraútvonalak, gyakoribb földcsuszamlások – és naponta akár 400 kg kavics eltűnése a strandokról. Jean-Baptiste Renié, Étretat városi tanácsosa pedig amiatt aggódik, hogy a terület szennyvíztisztító létesítménye túlterhelt, mivel azt "nem arra fejlesztették ki, hogy a helyi lakosságon felül napi 5-6000 látogatót is elbírjon". A rendszert tavaly le is kellett zárni "a túlhasználat miatt."

Shaï-Hanah Mallet-Bitton, az Étretat Demain egyesület aktivistája szerint a hétvégék után a városok piszkosak, a természeti látványosságok pedig tele vannak eldobott papírokkal, maszkokkal és cigarettacsikkekkel.

etretat_123rf

Riadót fújtak a franciák a túlturizmus miatt, és korlátozásokat vezettek be a nagy látogatottságú természeti helyszíneken

Fotó: 123rf.com

"Szükségünk van a turizmusra, de meg kell találni az egyensúlyt. Maguk a turisták járnának a legjobban. Sokan közülük dühösen távoznak, miután több órát töltöttek az autóban anélkül, hogy parkolóhelyet, étkezési lehetőséget vagy WC-t találtak volna, mert nincs elég infrastruktúra. A tömegturizmus senkit sem elégít ki."

 

Szabályok a túlturizmus elkerülése érdekében

A túlzott látogatószám miatt több francia természeti helyszín odáig ment, hogy kötelező helyfoglalást írnak elő a turisták számára. A marseille-i Calanques Nemzeti Park mostantól napi 400 főben korlátozza a csodás tarajos, fehér sziklás partszakasz látogathatóságát. A környék sérülékenyebbé vált a talajerózió miatt, amelyet a több ezer nyári látogató gyalogosforgalma okozott. Korzika három kiemelt turisztikai célpontja (a Lavezzi-szigetek, a Bavella Needles hegygerinc és a Restonica-völgy) szintén napi kvótákat vezetett be júliustól.

Julien Buot, a környezettudatos utazási vállalkozókat tömörítő Agir Pour un Tourisme Responsible ("Tegyünk a felelős turizmusért") egyesület igazgatója szerint ez az új szabályozási tendencia "egészséges".  Hozzátette: "A tisztségviselők és a turisztikai szolgáltatók látják, hogy nem várhatunk addig, amíg a dolgok rosszabbra fordulnak. Az elképzelés az, hogy a helyzetet korán kezdjük el kezelni, hogy ne kelljen a helyszíneket teljesen bezárni".

Példákat is hozott a felelős turizmusra: a Provence-Alpes-Côte-d'Azur régió például együttműködik a Waze navigációs alkalmazással, mely a felhasználóknak azt javasolja, hogy a legforgalmasabb helyszínekre későbbi órákban térjenek vissza. Ezt a kezdeményezést a normandiai Mont-Saint-Michel is átvette, amely az UNESCO világörökségi listáján szerepel és apátsága 2021-ben 608 421 látogatót regisztrált. A Waze jelzi, ha a sziget zsúfolásig megtelt, és felsorolja a környék egyéb nevezetes turisztikai látványosságait.

 

Az Instagram miatt még több turista érkezik

Egy másik új keletű jelenség, amely felborítja a szokásos turisztikai szokásokat, az Instagram. "Korábban aközött, hogy az UNESCO felvett egy helyszínt a listára, és hogy a turisták tömegesen érkezni kezdtek, több év telt el. Volt időnk felkészülni. Ma egy influencer kiposztol egy fotót egy helyszínről, és néhány héten vagy akár néhány napon belül emberek százai látogatják meg a helyszínt."

A közösségi média fontos szerepe a túlturizmusban nem újdonság Shaï-Hanah Mallet-Bitton számára sem, ő számos turistát lát, akik az Étretat-szikla széléről szelfiznek, hogy feltűnő posztokat készítsenek. "El kell gondolkodnunk az ösvények elkerítésén, mert valódi biztonsági problémát jelentenek az Insta-szelfik." Csak az idei évben két nő halt meg, miután lezuhantak a peremről, miközben fényképezkedtek.

Az ösvények javítása, a jelzések átgondolása, a hulladékgyűjtés növelése és a tömeges turizmusnak megfelelő korszerűsítés azonban olyan költségekkel jár, amelyekkel a közösség nehezen tud megbirkózni. Ezért Jean-Baptiste Renié nagyon örül annak, hogy az Étretat-szikla hamarosan hivatalosan is megkapja a "Franciaország nagy helyszíne" címet. "Ez lehetővé teszi számunkra, hogy az egész övezetet körbekerítsük, finanszírozást szerezzünk a megőrzéséhez, és jobban kezeljük a turistaáradatot".