Fémszobor-kiállítással, kulturális programokkal hív a világ első Kriptongyára Ajkán

Forrás: turizmus.com

 2023. június 17. 12:22

Megnyitotta kapuit a világ első, a felújítást követően multikulturális élményközpontként működő Kriptongyára Ajkán. A létesítmény június 24-én az egyik állomása lesz az ajkai Múzeumok éjszakája programsorozatnak.

A három szintes épület alsó szintje az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, indusztriális jellegét részben megőrizve újult meg, két szintje még felújítás előtt áll. Az első szinten jelenleg Németh Gyula Derkovits-díjas grafikusművész fém szobor kiállítása látható, a helyszín képzőművészeti és zenei programoknak is helyet ad.

A Kripton-ház Multikulturális Élményközpont falai között rendezik meg augusztus 12-én és 13-án a Superman rajongók találkozóját "Utazás a Kriptonbolygóra" címmel. A program a kriptongyárban dolgozó Bródy Imre tudós és feltaláló életére jellemző „lehetetlen küldetés" teljesítését kívánja népszerűsíteni. A kriptongázos izzó feltalálójának ötletét ugyanis mindenki őrültségnek és megvalósíthatatlannak tartotta, mindaddig, amíg a kísérletek igazolták működőképességét.

A Múzeumok éjszakája programsorozatban június 24-én, szombaton Ajka mindhárom kiállítóhelye várja az érdeklődőket.

A Városi Múzeum és Fotógaléria este 7 órától régimódi szerelmeslevél írással, szerelemkarkötő készítéssel, szerelmi bájital kóstolással, szabadtéri múzeumi barangolással és Fekete István kedvelt étkeiből készült vacsorával várja a látogatókat.

A Kriptongyárban Németh Gyula Derkovits-díjas grafikusművész fémszobor kiállítása vár mindenkit sejtelmes fényekben este 8 és 10 órától.

Németh Gyula Derkovits-díjas grafikusművész fém szobor kiállítása

Fotó: Gyarmati László

A Bányászati Múzeumban Bányakalandok, dínók, kőzetek címmel indul az éjszakai tárlatvezetés, ahol az 55 méter hosszú tárót is különleges fényekkel világítják be este fél tíztől.

A Kriptongyárban szervezett látogatáshoz, valamint a vacsorával egybekötött múzeumi barangoláshoz előzetes regisztráció szükséges.