Kristálybarlang és ásványamulett a Mátra Ásványház Múzeumban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 09. 10:37

Kristálybarlang a ház alatt, őseink ásványamulettjei korhű fegyverzettel és viselettel, kőzetekből kifejthető ősmaradványok. Csupán néhány az újabb látványelemek közül, amelyeket Mátraszentimrén, a Mátra Ásványház Múzeumban fejlesztenek.

A Felső-Mátra egyedülálló turisztikai attrakciója egyre népszerűbb a családok és a gyerekek körében. A közel kétezer ásványt és ősleletet tartalmazó magángyűjtemény folyamatosan megújul – tájékoztatta szerkesztőségünket Urbán Zoltán tulajdonos, túravezető.

A kiállításon 180-féle ásvány és 40-50-féle fosszília látható, közötte a mátrai ércbányászat ásványai is, amelyek Gyöngyösorosziból, Recskről és Mátraszentimréről származnak. A bemutatott értékek száma megközelíti a kétezret.

A világ tíz legritkább ásványából újdonságként hatot látni ezen a különleges tárlaton. Közéjük tartozik a benitoit, amely az Egyesült Államokban, illetve a tanzanit, amely Tanzániában található meg.

Bemutató a Mátra Ásványház Múzeumban

Fotó: Mentusz Károly

A házban ásványcsiszoló műhely, valamint aranymosó is működik. Ezek gépeit ki is próbálhatják a látogatók, a foglalkoztató teremben pedig mikroszkópon nézhetik meg az érdeklődők, hogy mit rejtenek belülről az ásványok. Ultraviola fénnyel meg is világítják őket, így a nézők azt is láthatják, miként változik a színük.

Az érdeklődők kipróbálhatják, hogy kell aranyat mosni

Fotó: Mentusz Károly

 

A ház alatt egy kristálybarlangot alakítottak ki, amely új bemutatótérként szolgál. Itt a falakon és a földön különleges kristályok fogadják a látogatókat.

A Mátra Ásványház nemcsak kiállító- és foglalkoztatóhely, hanem szakmai irányítással túrákat is szerveznek kőzetek gyűjtésére a Mátrán kívül a Pilisben, a Vértesben, a Börzsönyben és a Bakonyban.

Még az idén ősszel öt alkalommal mátrai és egy pilisi túrára várják az érdeklődőket.

Az ásványház tulajdonosa azt is elmondta, hogy ebben az évben december végéig összesen hatezer látogatóval számolnak. Azt is tervezik, hogy a vendégek igény szerint honfoglalás-kori fegyvereket, például íjakat, buzogányokat, régi magyar hajítódárdákat is kipróbálhassanak majd Mátraszentimrén.

Kapcsolódó cikkek

Duplázott a Felső-Mátra

2019. április 02.