Kuba hétfőtől enyhíti a beutazási feltételeket

Forrás: turizmus.com

 2021. november 12. 11:50

Kuba karantén és 72 óránál nem régebbi PCR-teszt nélkül is beengedi a teljesen beoltott külföldi turistákat november 15-től.

Húsz hónapig tartó megszorítások után újra pezseg az élet Kubában. Megnyitottak a színházak és a mozik, az éttermek már nemcsak elvitelre vagy házhoz szállítással üzemelhetnek, a kézműárusok is visszatértek az utcákra, beindult a tartományok közötti közlekedés, és miután az éjszakai kijárási tilalmat is feloldották, esténként újra tömegek lepik el a tengerparti Malecon sétányt Havannában. November 15-én pedig a repülőterek is teljesen megnyitnak, utat engedve a kubai családok ezreinek megélhetést adó nemzetközi turizmusnak – írja az AP News.

A cikk szerint eltörlik a karantént, de a maszk és a kéztisztító gél használata kötelező lesz. A teljes oltást igazoló utazóktól nem kérnek majd negatív PCR-tesztet.

A nyitást az teszi lehetővé, hogy jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzések és a járványhoz köthető halálesetek száma. A Soberana 02, Soberana Plus és Abdala nevet viselő, helyileg kifejlesztett vakcinákkal eddig 7,3 millió lakost sikerült teljesen beoltani a 11 millióból. A kubai egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig 956 452 koronavírus-fertőzést és 8 265 halálesetet regisztráltak az országban.

Sokan tartanak attól, hogy a nyitással újra felerősödik a járvány, de a turizmusban dolgozók most mégis annak örülnek, hogy végre újra lesz munkájuk. Mint a cikkben megszólaltatott Manuel Santos, egy 58 éves taxis, aki hónapokig abból élt, hogy csomagokat szállított az ötvenes évekből származó Chevrolet kabriójával – turisták helyett.

A magánkézben lévő La Guarida étterem – ahol a járvány előtt egymásnak adták a kilincset a hírességek – ötven alkalmazottja is megterhelő időszakot tudhat maga mögött, hiszen közel két évig csak a megtakarításaikból éltek. Vivian Aymerich üzletvezető szerint nagyon sok magánvállalkozó család jutott erre a sorsra Kubában.

Havannában is örülnek a turizmusból élő emberek, hogy újra lesz munkájuk

Fotó: 123rf.com

De az egész ország nincs jó helyzetben, a GDP 11 százalékkal esett 2020-ban, ami a lakosság számára hosszú sorokat, áruhiányt, áramszüneteket, a feketepiac virágzását és munkanélküliséget jelentett. A gondokat tovább súlyosbították az USA szankciói és a kormány pénzügyi intézkedései, többek között a kettős valutarendszer felszámolása.

Kubába 2019-ben még 4,2 millió turista érkezett, ami mintegy 3 milliárd dollárt hozott az államkasszának. 2020-ban alig egymillió látogatót regisztráltak, koncentráltan az első negyedévben. Idén januártól szeptemberig pedig csak 280 ezer látogató jött az országba, főleg orosz turisták, akik viszonylag elszigetelt idegenforgalmi területeken tölthették az idejüket, valamint néhány kanadai és külföldön élő kubaiak, akik családlátogatásra érkeztek. A hatóságok a november közepi nyitás után még 100 ezer látogatóra számítanak ebben az évben.