Kuba magyar turisztikai befektetőkre vár

Forrás: turizmus.com

 2019. február 21. 10:15

A szigetország kétszeresére szeretné növelni a magyar turisták számát, és azt is örömmel vennék, ha magyar befektetők gondolkodnának a kubai turizmusban.

A fenti kijelentést David Lobaina Frómeta, a kubai turisztikai minisztérium Közép-Európáért felelős osztályvezetője tette a budapesti nagykövetségen február 20-án rendezett sajtótájékoztatón. Szavait megerősítette Kuba magyarországi nagykövete, Alicia Elvira Corredera Morales is. A rendezvényre elsősorban azokat az utazási irodák képviselőit hívták meg, amelyek kubai programcsomagokat értékesítenek. E versenyben a Neckermann lett az első.

Az igazgató részletesen ismertette hazája turisztikai elképzeléseit. Ezek közül kiemelkedik egy gigaprojekt: Kubát golf nagyhatalommá szeretnék tenni, ezért olyan beruházást terveznek, ami részben külföldi tulajdonban lenne. Ez példátlan a szigetországban, ahol nem lehet földterület külföldi cég vagy magánszemély tulajdonában. Varadero szintén kiemelt fejlesztési terület, amelyet tavaly a világ egyik legszebb strandterületévé nyilvánítottak.

Havannai utcakép

Fotó: pixabay.com

Kubába elsősorban a kanadai turisták utaznak – évente kétmillióan –, akikkel azért is szoros a kapcsolat, mertsok fiatal kubai szakember tanul Kanadában idegenforgalmi főiskolán. A sajtótájékoztatón kiemelték a közelmúltban megnyílt Kempinski hotelt, ami első az ötcsillagos európai láncok között a kubai terjeszkedésben. A jövőben az a cél, hogy az öt, vagy annál is magasabb csillagszámú hoteleket fejlesszék, illetve hogy a régi házakat korszerűsítsék. Idén 5200 új ágyat adnak át, a Mélia és az Iberostar láncok járnak elöl a szállodafejlesztésben.

Az amerikai turisták ma sem tehetik be a lábukat Kubába – elvben. Ám a gyakorlatban másképp fest a helyzet: különféle vallási sport, vagy más tematikus turistacsoportok égisze alatt mégis sokan érkeznek. Elég jelentős azok száma is, akik nem laknak Kuba területén, de a partmenti hajókon igen. Egyébként is fontos turisztikai ágazat a hajós turizmus, érthetően, hiszen a közeli észak-, illetve közép-amerikai országokból sok látogató érkezik a tengeren keresztül.

A németek, a spanyolok és a lengyelek ugyancsak jelentős számú turistával képviseltetik magukat a beutazók listáján. Tavaly nyolcezer magyar nyaralt Kubában, de jó lenne, ha ez a szám hamar megduplázódna – mondta Davis Lobaina Frómeta, aki jól ismeri hazánkat, hiszen annak idején MALÉV-képviselőként, valamint közlekedésipari mérnökként, mint Ikarus járműipari szakértő is tevékenykedett.

A szakember utalt rá, hogy bár Budapestről nem lehet közvetlenül Kubába repülni, de a LOT légitársaságra e tekintetben is lehet számítani. Bár Kubába változatlanul vízum kell, de Esteban Lobaina Romero, Kuba magyarországi konzulja biztosította a jelenlévőket a vízumkérelem gyors és zökkenőmentes elbírálásáról.