Külföldi nyaralásra készülsz az utószezonban? Így spórolhatsz a devizaváltáson!

Szerző: Támogatott tartalom

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 27. 18:40

A külföldi nyaralásra készülő magyarok 41 százaléka már jóval az utazás előtt figyelemmel kíséri az árfolyam aktuális mozgását és a legjobbnak ítélt árfolyam mellett váltja át a pénzét – derült ki az OTP Bank és a Turizmus.com közös felméréséből.

Azonban azt kevesen tudják, hogy a devizaátváltás költségén is lehet spórolni. Erre kínál megoldást az OTP Árfolyam+ számlacsomageleme, amellyel már az igénylést követő hónaptól az OTP Bank középárfolyamának megfelelően válthatunk pénzt.

Naptár szerint vége a nyárnak, de az időjárás egy jó darabig még kedvez azoknak, akik inkább az utószezonban szeretnek utazgatni. Az utazások döntő többségénél valamilyen külföldi helyszín az úti cél: a magyarok több mint háromnegyede Európán belül, 11 százalék pedig Európán kívül tervezi kipihenni az év eddigi fáradalmait – derült ki a Turizmus.com és az OTP Bank friss felmérésből.

Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy az online szállásfoglaló portálok népszerűsége továbbra is töretlen, a külföldi foglalások fele ilyen módon történik. Ezt az utazási irodák és a közvetlenül a szállás oldalán leadott foglalások követik, 21-21 százalékos arányban. Mindössze a válaszadók 7 százaléka válaszolta azt, hogy nem foglal szállást és inkább egyéb módon, például ismerősöknél száll meg, vagy vadkempingezik. A nyaralók több mint kétharmada személyesen, a helyszínen szereti rendezni a szállással kapcsolatos számlát, míg közel 30 százalékuk előre fizet, utalással.

A külföldi utazásnál azonban nem a szállásfoglalás az egyetlen, amely komoly fejtörést okozhat. Ahhoz, hogy egy idegen országban bármit is vehessünk készpénzzel, pénzt kell váltanunk. A magyarok 41 százaléka már jóval több mint egy hónappal az utazás előtt figyelemmel kíséri az árfolyam aktuális mozgását és a legjobbnak ítélt árfolyam mellett váltja át a pénzét. Az utazók közel fele ezt nem szereti ennyire az utolsó pillanatokra hagyni, és már legalább egy hónappal az utazás előtt átváltja a pénzét, míg 16 százalékuk csupán 1-2 héttel, 11 százalék pedig pár nappal az indulás előtt veszi csak fel a napirendi pontok közé a pénzváltást. A nyaralók nagyjából negyede viszont egyáltalán nem bajlódik az árfolyamokkal, és nem vált pénzt, inkább a helyszínen fizet bankkártyával.

Az utazók közel fele legalább egy hónappal az utazás előtt átváltja a pénzét

Fotó: 123rf.com

A jelenlegi pénzügyi környezetben és árfolyamok mellett egyébként sem egyszerű kitalálni, mikor érdemes pénzt váltani, és akkor még a pénzváltással járó költségekről nem is beszéltünk. Az OTP Árfolyam+ számlacsomagelemével azonban nincs is szükség arra, hogy folyamatosan naprakészek legyünk az eladási árfolyam számaival, hiszen ezzel a szolgáltatással már az igénylést követő hónaptól az OTP Bank középárfolyamon kerül számításra a vásárlási tranzakció, ezzel csökkentve az aktuális átváltás költségét.

A számlacsomagelem igénylésével a külföldön különböző devizában (EUR, GBP, USD, HRK és CHF) történő fizikai bankkártyás vásárlások esetén érvényesül a kedvezmény egészen 300 ezer forint összeghatárig. Internetes kártyás vásárlásokra ez nem vonatkozik, ahogy hitelkártyával történő vásárlásokra sem.

A kártyás – például OTP Mastercard kártyával történő – vásárlás mellett szintén havi 300 ezer forintos limit erejéig a meghatározott forint számlákról elektronikusan indított devizautalások esetén is érvényes az OTP Bank középárfolyama. December végéig pedig a szolgáltatás akciós, 99 forintos havidíjával sem kell számolni, ezt az OTP Bank elengedi.

Az OTP Árfolyam+ kedvezményes számlacsomag az OTPdirekt internetes csatornáján és az OTPdirekt telefonos ügyintéző szolgáltatáson keresztül, valamint személyesen a bankfiókokban is igényelhető. A kedvezményes számlacsomagelemet bárki igénybe veheti, akinek Lakossági Bázis Számlája, Junior számlája, Smart, Prémium Plusz, Net vagy Jump számlacsomagja van.

A cikk megjelenését az OTP Bank és a Mastercard támogatta. A tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről és feltételekről, kérjük, tájékozódjon az OTP Bank fiókjaiban és honlapján közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

(X)