Külföldi turistákkal teltek meg Jesolo szállodái

Forrás: MTI

 2020. június 08. 10:15

Az olaszországi határok megnyitása utáni első hétvégén megkezdődött a nyári szezon az északkelet-olaszországi tengerpart egyik legismertebb üdülőhelyén.

Csak a hétvégén érkezett rossz idő lassíthatja a többségében német, osztrák és angol turisták érkezését az adriai Jesolóban, amely az olaszországi idegenforgalom újraindulásának jelképévé vált alig pár nappal a június 3-i határnyitás után.

Antonio Vigolo, a város egyik történelmi szállodájának tulajdonosa az olasz sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy hetven szobájukban vannak már külföldi vendégek, több mint felük német, a többiek pedig angolok, de vannak Európában "ragadt" amerikaiak is. Elsőként a müncheni Marinoff család érkezett, szerda hajnalban lépve át az olasz határt. Negyven év óta ebben a jesolói szállodában töltik júniusi szabadságukat, és az idén sem mondtak le róla. Antonio Vigolo elmondta, meghatódott a törzsvendégek ragaszkodásától, akik az olaszországi járványhelyzet ellenére is visszatértek.

"Azt hitték, plexiüveggel választottuk el egymástól a strandon a napernyőket, de semmi ilyesmit nem vezettünk be, csak nagyobb távolságra helyeztük a napozóágyakat" – mondta a szállodatulajdonos.

Turistákra váró tengerpart Jesolóban

Fotó: Pixabay

Jesolo polgármesterének kezdeményezésére az Adria-parti üdülőhely a közösségi felületeken keresztül igyekszik csábítani a turistákat: a városban élő vagy Jesolóhoz kötődő híres személyeket, sportolókat, influenszereket arra kérték, reklámozzák a várost internetes oldalaikon. Tavaly a magyar turisták által is ismert Jesolo a leglátogatottabb olaszországi üdülőhelyek között szerepelt a közeli Bibionéval és Caorléval együtt. A venetói kormányzó, Luca Zaia korábban hangsúlyozta, hogy a tartomány nyári idegenforgalma a németek és osztrákok érkezésétől függ.

A régióban 55 ezren dolgoznak az idegenforgalomban, és közülük már 35 ezren veszítették el állásukat. Az északkeleti tartományban vasárnap egyetlen új fertőzöttet és halottat sem regisztráltak.

Az olasz-francia határon található Ventimigliában is nőtt a határforgalom: az Olaszországból átlépőket szigorúan ellenőrzik, francia oldalról viszont szabadon jöhetnek. A SkyTG24 olasz hírtelevíziónak nyilatkozó franciák azt mondták, elsősorban az Olaszországban olcsóbb cigarettát mennek vásárolni Ventimigliába, és azért is, mert az olasz oldalon levő presszókban jobb a cappuccino.
Az olaszországi repülőterek többsége még zárva tart, a római Leonardo da Vinci, más nevén Fiumicino repülőtéren június 3-án valamivel több mint hatezer utas volt a tavaly ugyanezen a napon mért 110 ezer helyett. Tavaly több mint 200 millió külföldi utazott be Olaszországba, közülük hatvanmillió német volt. A felmérések szerint tíz olaszból kilenc az idei nyáron belföldi nyaralásra készül.