Külföldiek körében is népszerű horgászhely a Balaton

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 26. 09:38

Megkezdődött az őszi lehalászás és haltelepítés a „legnagyobb hazai halastóként” is emlegetett Balatonon. A lehalászást követően folytatódik a haltelepítés a hazai és az egyre több külföldi sporthorgász örömére.

Szeptember 22-én a Marcali közeli Varászló tógazdaságában kezdődött, a jövő hételején pedig Balatonlelle-Irmapusztán folytatódik a tó őszi lehalászása, majd a megszokott minőségű és mennyiségű, többségében előnevelt hal telepítése - áll a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.(BHG) közleményében.

Ebből azt is megtudhatjuk, hogy a halszállításnál használt gépjárművek magas üzemanyagára, valamint a tó továbbra is alacsony vízállása miatt a korábbiaknál kevesebb helyszínen adódik lehetőség a halak biztonságos vízbe csúsztatására.

A haltelepítés továbbra is a horgászok, illetve egyesületeik képviselői jelenlétében történik, hogy maguk is ellenőrizhessék a folyamatot. A látványos események a civilek számára is nyilvánosak, a telepítés helyéről és idejéről honlapján a BHG előre tájékoztatja az érdeklődőket.

haltelepites_mti

Telepítés előtti lehalászás, Balatonlelle-Irmapuszta

Fotó: Varga György/MTI

A BHG azt is elmondta, hogy idén a tavalyinál jóval több külföldi nyaraló érkezett horgászfelszereléssel a Balatonhoz. A tónál évente megforduló 90-100 ezer horgász közül a külföldről érkezők 70 százaléka a nemzetközi behúzós (más néven bojlis) versenyekre időzítette balatoni nyaralását - tudtuk meg Csorba Pétertől, a BHG horgászturisztikai munkatársától. A sport lényege egyébként, hogy a csónakból kifogott halat lemérik, lefényképezik, majd kíméletesen visszaengedik a vízbe.

Kozma Ani, a BHG kommunikációs vezetője azt is elmondta szerkesztőségünknek, hogy a halgazdálkodási cég keszthelyi vendégházában teltház volt a nyáron, ott 30 százalékban a külföldi horgászok pihenték ki a sport fáradalmait. Hozzátette, hogy már sorra érkeznek a jövő évi foglalások, köztük a külföldről érkező előjegyzések is.

2022-ben 300 ezer 2-3 nyaras és 250 ezer előnevelt ponty került a Balatonba. 1-2 nyaras süllőből 600, előnevelt csukából 260 ezer csábította vízparti leshelyre a horgászokat. Előnevelt kősüllőből terven felül 120 ezer darabot, harcsából ugyancsak terven felül 136 ezret csúsztattak a tóba a siófoki székhelyű halgazdasági társaság speciális tehergépjárműveiről.