Különleges föld alatti túrák indulnak Málta fővárosában

Forrás: turizmus.com

 2021. november 19. 10:31

A Máltán tett látogatásunkat most még teljesebbé tehetjük az Underground, felszín alatti Valletta bejárásával.

A Heritage Malta – a Máltai Múzeumigazgatóság – legújabb programja betekintést ad a Valletta alatt húzódó járatokba – és azok évszázadok során váltakozó felhasználásába –, miközben lehetővé teszi a látogatók számára, hogy megcsodálják a város építésének csodálatos mérnöki munkáit.

Valletta föld alatti rendszere volt a város „mentőöve” már a lovagok idejében is. A katonai csapatok mozgatására és a gabonatárolásra szolgáló alagutakon kívül a föld alatti terek kulcsfontosságú szerepet töltöttek be a víz- és a csatornarendszer szempontjából, mely létfontosságú volt mind az ostrom alatt álló város fennmaradásához, mind békeidőben.

Valletta föld alatti rendszere volt a város „mentőöve” már a lovagok idejében is

Fotó: DOI-Jason Borg

Évszázadokkal később az ásás új őrülete kezdődött. A második világháborúban 17.000 tonna bombát dobtak le Máltára. A főváros lakossága a föld alá költözött egy sűrű menedékhálózatba, amely a meglévő alagutakra és ciszternákra épült és abból bővült, hogy megvédje az embereket a biztos haláltól. A föld alatti Valletta a kétségbeesés és az ellenállás szimbóluma lett.

Vallettát, a világörökség részét nem lehet teljes mértékben értékelni anélkül, hogy ne tapasztalnánk meg, mi rejlik alatta. A védekezés és a túlélés megtapasztalásának egyedülálló élménye vár a látogatóra.

Az Underground Valletta túrák november 7-től kezdődően hétfőn, szerdán és vasárnap indulnak. További részletek: https://bit.ly/UndergroundValletta