Különleges grófi családi ereklyéket mutattak be a Nádasdy-kastélyban

Forrás: turizmus.com

 2022. május 12. 18:07

Május 12-én a nádasladányi Nádasdy-kastélyban megrendezett sajtóbeszélgetés keretében első alkalommal mutattak be két különleges grófi családi ereklyét.

Az eseményen részt vett Nádasdy Borbála grófnő, Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, valamint Glázer Tamás a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A két párját ritkító antik darab – egy ezüst fedeles doboz és egy ezüsttálca – a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram műtárgy-visszavásárlási programja keretében érkezett vissza a Nádasdy-kastélyba.

A közelmúltban lezajlott fejlesztést követően a kastélyba több, ugyaninnen elszármazott tárgy kerülhetett vissza a sikeres műtárgybeszerzési projektnek köszönhetően.

Az épület legreprezentatívabb termébe, az Ősök csarnokába például restaurálás után helyezték vissza az eredeti, a Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában őrzött portré festményeket. Ezáltal olyan neves festők munkáival találkozhatnak a látogatók, mint Benczúr Gyula, Barabás Miklós, Valentiny János és Emil Adam.

A fotón Nádasdy Borbála grófnő, jobbra Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, balra Glázer Tamás a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

Fotó: NÖF

A kiállításba újonnan bekerülő egyik műtárgy egy antik ezüst fedelesdoboz, melyet eredetileg feltehetően ékszeres dobozként használtak. A fedelén gróf Zichy Ilona és gróf Nádasdy Ferenc házassági címere látható. A tárgy 13 latos antik ezüst, súlya 610 gramm. Alján egy jelzés található, amelyből kiderül, hogy Bécsben készült Stephan Mayerhofer, a kor egyik kiváló ötvöse által. Az arisztokrata családok közötti házasságkötések alkalmával szokás volt a neves alkalmat tárgyi emlékek formájában is megörökíteni.

A kastélyba visszakerült műkincs a legendás szerelmi házasság utókor számára fennmaradt egyik lenyomata.

A II. világháború után a főúri családok tulajdonában lévő kastélyokból a mozdítható ingóságokat jellemzően elhordták, a műtárgyakat és értékeket a megszálló katonák begyűjtötték. A nádasdladányi kastély sem volt kivétel a kifosztás alól, a vélhetően több száz tételből álló grófi címerrel ellátott ezüst készlet nagy része eltűnt. Ezért is nagy kuriózum ezen tárgy visszakerülése eredeti helyére. A dobozka egy hazai aukciósház kínálatában bukkant fel, onnan sikerült jutányos áron megvásárolni.

A két antik ezüsttárgy családi ereklye

Fotó: NÖF

A másik eredeti, méltó helyére visszakerülő műtárgy egy Nádasdy címeres ezüsttálca. A különleges darab gazdagon díszített, cizellált.  A címerhez egy kedves Nádasdy legenda fűződik: IV. Béla király a Muhi csatavesztés után 1241. tavaszán a tatárok elől menekülve, Kőszeg felől Zágrábba igyekezett. Menekültében a Nádasdy nemesek segítették, vadkacsával vendégelték a királyt és kíséretét.

A tatárvész elmúltával IV. Béla hálából címert adományozott a Nádasdyaknak, amelynek fő eleme a vadkacsa.  A tárgy egy magánszemélytől került megvásárlásra, aki látva a megújult, régi pompáját idéző kastélyt, felkínálta a tulajdonában lévő antik tárgyat.

A kastély és a család története szinonimaként kötődik össze az örök, hűséges szerelem fogalmával. Gróf Nádasdy Ferenc És Zichy Ilona grófnő a korra nem jellemző módon szerelemi házasságot kötött, a historizáló, Tudor-stílusú romantikus kastélyt is közösen álmodták meg.

A grófnő korai tragikus halálával azonban a történet szomorú fordulatot vett, Ilona már nem láthatta készen a kastélyt. A gróf soha nem nősült meg többé és ugyanúgy rendezte be az épület termeit, ahogyan azt feleségével közösen megtervezték. Az elhunyt Zichy Ilona grófnő emlékére berendezett grófnői budoárt évtizedekig senki nem használta. Ferenc gróf rajongó szerelmét az is bizonyítja, hogy pápai engedéllyel elérte, hogy a nádasdladányi templomban az oltárkép a grófnő arcvonásait tükrözze.

A kötetlen sajtóbeszélgetésen a grófi család leszármazottja, Nádasdy Borbála mesélt családi hagyományokról, valamint a visszavásárolt műtárgyakhoz kötődő személyes emlékeiről.