Különleges koncertekkel folytatódik a Cziffra György-emlékév

Forrás: MTI

 2021. október 13. 14:52

Ünnepi programokkal és különleges koncertekkel folytatódik a Cziffra György-emlékév a zongoraművész 100. születésnapja alkalmából Magyarországon és külföldön.

Október 22-én a Zeneakadémia és a Cziffra György-emlékév közös eseményén Cziffra 1956. október 22-i koncertjét idézi meg Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara közreműködésével, Takács-Nagy Gábor vezényletével Liszt születésnapján - mondta el Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a programokat ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Az esten bemutatják a Magyar Nemzeti Bank Cziffra György-emlékérmét, amelyet a művész születésének évfordulójára bocsátanak ki. Balázs János, az emlékév művészeti vezetője többek között a november 5-i estre hívta fel a figyelmet, amelyen Eötvös Péter első zongoraversenyének ősbemutatója hangzik el Cziffra Psodia - Versenymű zongorára és zenekarra címmel az Orchestre Philharmonique de Radio France előadásában, Mikko Franck vezényletével a Müpában. A magyar premier után november 7-én Párizsban, majd 2022 áprilisában a genfi Victoria Hallban is elhangzik a mű.

Az estek szólistája Balázs János zongoraművész, cimbalmon közreműködik Lukács Miklós. A centenáriumi programok részeként a Müpa Zászlóterében tablókiállítás nyílik Árnyékból a fénybe címmel, amely október 26-tól november közepéig díjtalanul látogatható.

November 4-én Gyenyisz Macujev zongoraestjének ad otthont a Müpa, a 13. kerületi Cziffra György parkban november 5-én a száz éve született zongoravirtuóz tiszteletére felavatják Meszlényi-Molnár János szobrászművész alkotását.

cziffra

Eötvös Péter első zongoraversenyének ősbemutatója november 5-én, a Müpában lesz Cziffra Psodia - Versenymű zongorára és zenekarra címmel, az Orchestre Philharmonique de Radio France előadásában

Fotó: Cziffra György Emlékév

A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban folytatódik Bősze Ádám szórakoztató zenetörténeti sorozata Forradalmi etűdök címmel. A Hegyvidék Kulturális Szalonban a korábbi Fondation Cziffra ösztöndíjas festőművész, Kürthy Hanna műveiből nyílik kiállítás december 1-jén, valamint a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér is centenáriumi eseménnyel készül.

Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ november 10-én a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasai, Balogh Ádám és Sárközy Lajos koncertjével, valamint egész éves kiállítással ünnepel.

A közeljövőben Bécs, Zágráb, Párizs, Bukarest, Prága, London, Alexandria, Róma, Stuttgart, Doha, Teplice, Varsó és Genf látja vendégül a Cziffra100 fellépőit.Az emlékév programjában részt vesz mások mellett a Concerto Budapest, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

A zongoraművész Cziffra György 1921. november 5-én, száz éve született Budapesten. Balázs János 2016-ban a MOMKult együttműködésével alapította a Cziffra Fesztivált, amely a klasszikus zenei koncertek mellett számos más műfajt és művészeti ágat mutatott be neves művészek részvételével, valamint vállalta  a fiatal tehetségek támogatását.

A február 9-én kezdődött emlékév a Miniszterelnökség, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg határokon átívelő szakmai összefogással.