Különvonattal a Bakonyvasút ünnepnapján

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 14. 15:50

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség 2020. szeptember 19-én rendezi meg a Bakonyvasút idei ünnepnapját.

Ezen a napon rég nem látott különvonatot is közlekedtetnek az érdeklődők számára. A vonat Zircről Dudarbánya vasútállomásra közlekedik Dudar volt megállóhely megállással oda- és visszaútban.

A vonat Zircről az előzetes tervek szerint 11:35-kor, a Veszprém felől érkező személyvonatot megvárva indul. A szerelvény egyébként Győrből érkezik Zircre a Győrből 9:24-kor induló menetrend szerinti vonattal. A vonattal érkezők Győr és Veszprém felől egyaránt a MÁV-Start rendes díjszabása szerint megváltott jegyekkel utazhatnak.

Hangulatos programra invitál a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség

Fotó: dr. Károlyi Zsolt

A mintegy 10 km hosszú Zirc-Dudarbánya vasútvonal 1947-ben, szénszállításra épült. A vonalon jelenleg nincs személyszállítás, a síneket csak a Dudaron fával megrakott néhány tehervonat koptatja. Az engedélyezett pályasebesség jelenleg 20 km/óra, így a vonat mintegy 30 perc alatt éri el a célállomást, ahonnan a mozdony körüljárását követően újra 30 perc lesz a Zircig vezető út. Dudarról számos nevezetes kirándulóhely közelíthető meg, melyekhez manapság csak busszal vagy gépkocsival lehet eljutni, ilyen többek között az Ördög-árok, a Kő-árok vagy a bakonynánai Római-fürdő.

A Bakonyvasút Szövetség lehetőséget szeretne nyújtani azoknak a kirándulóknak, akik szeretnék vonattal bejárni hazánk ezen szép táját. Dudarról a Kő-árok érintésével Csesznek várához, majd onnan a Zörög-tetőn át Vinyére, vagy a híres Cuha-völgyön keresztül Porva-Csesznekre is eljuthatnak. A célpont tehát a Bakonyvasút gerincvonala. Az egyes útvonalakon túravezetők segítik azokat, akik először járnak ott, vagy nem gyakorlott túrázók.

A vezetett túrák a vonat megérkezését követően a volt megállóhelyről indulnak. A Porva-Csesznek vasúti megállóhelynél vasúttörténeti kiállítás és egész nap nyitva tartó büfé várja a kirándulókat.

További információk a szövetség honlapján találhatók.