Különvonattal fedezhetik fel a bükki erdők vizeit

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. július 20. 08:32

Az Északerdő Zrt. július 21-én először indít különvonatot a Bükk erdeinek és vizeinek megismerésére.

Ezen a napon a Lillafüredi Állami Erdei Vasutak szerelvényei szállítják az érdeklődőket a mahócai szárnyvonalon Andókútra.

Pál János Viktor, az Északerdő Zrt. műszaki előadója elmondta: a szervezők célja az, hogy a túrákon résztvevőknek bemutassák a Bükk erdeinek és vizeinek kapcsolatát. Erről egy erdészeti szakember tart majd tájékoztatót. Szóba kerülnek a források, a patakok, az egyéb felszíni- és felszín alatti vizek, továbbá a légkör páratartalma, illetve az is, hogy ezek milyen hatást gyakorolnak a területek élővilágára. Ezzel a programmal is szeretnék felhívni  a látogatók figyelmét a vizek és az erdei környezet fontosságára, valamint az emberek felelősségére.

A program keretében ezen a napon a különvonatok meghatározott időben indulnak a Miskolc-Dorottya utcai állomásról, ahová délután érkeznek vissza. A szerelvényeket  az időjárásnak megfelelően főleg nyitott személykocsikból állítják össze. Szükség esetén viszont néhány zárt kocsit is csatolnak a vonatokhoz.

Úton a lillafüredi kisvasút egyik szerelvénye

Fotó: eszakerdo.hu

A tervek szerint a délelőtti különvonattal Andókútra érkezők az erdei tisztáson forrást és forrástavat találnak, ahol megpihenhetnek és szalonnát is süthetnek. A Mahóca állomás pedig jó kiindulópontja lehet majd azoknak a kirándulóknak, akik az Északi-Bükk erdeibe szeretnének eljutni. De természetesen a Garadna-völgyét, vagy Lillafüredet is választhatják. Egyébként a mahócai állomáshoz  legközelebbi faluba, Varbóra is eljuthatnak a turisták, ahol az ottani tóhoz sétálhatnak, melynek a partján nemrég kalandparkot is nyitottak.

Azoknak az utasoknak pedig, akik a kisvasutak világa iránt érdeklődnek, lehetőségük lesz arra, hogy bejárják a Mahóca -Farkasgödör-Örvénykő között megszűnt mintegy nyolc kilométer hosszú kisvasúti szakaszt. Ez is élményt kínál, hiszen az egykori kisvasútnak még ma is számos emlékét fedezhetik fel.

Egyébként akik a július 21-ei különvonatozást válasszák, azoknak legkésőbb július 20-án - pénteken -  délig a kisvasut@eszakerdo.hu e-mail címen kell regisztrálniuk.