Kulturális és aktív turizmus Esztergomban

Szerző: Babik Edit

Forrás: turizmus.com

 2019. március 14. 12:32

Az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület kétnapos study tour keretében mutatta be a gyönyörű fekvésű várost az idegenvezetőknek és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége tagjainak.

A program szervezőinek célja, hogy Esztergomra ne csak egy-két órás vagy egynapos programként gondoljanak a jövőben az utazásszervezők, hanem a múlt szépségeinek és a jelen fejlesztéseinek bemutatásával, minél több és minél hosszabb ideig ott-tartózkodó turistát láthassanak vendégül.

Az első napon aktív program várt a résztvevőkre: a vendéglátók a meglévő épített örökségeket és azokat a fejlesztéseket mutatták be, melyek többek között az Eucharisztikus Világkongresszus előkészületei miatt zajlanak a városban. A csoport megtekintette a Víziváros épített és kulturális örökségeit, a Főszékesegyházi Könyvtárat (Bibliotheca), a Keresztény Múzeumot, a Balassa Múzeum Látványtárat és a Veprech-tornyot. A Várhegyen, az egyházi beruházások, a Szent Adalbert Központ és Hotel, a Prímás Pince megtekintése után a főszékesegyházat érintő fejlesztésekkel és a zarándokturizmus lehetőségeivel ismerkedtek meg. Az egykori királyi várban, később pedig, a Szent Tamás-hegy megmászása során a város történelmének kevésbé ismert epizódjai tárultak fel. Az esti programon a túra fáradalmait a Pálinka Patikában elköltött vacsorával pihenhették ki a résztvevők.

A város jelképe a bazilika

 

Többnapos desztináció

A második nap helyszíne az Esztergomi Bazilika szomszédágában található Szent Adalbert Központ volt, ahol a városban jelenleg zajló és a tervezett turisztikai, valamint turizmust támogató fejlesztésekről esett szó. Bánhidy László, Esztergom város alpolgármestere köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta, hogy bár a tömegturizmus szempontjából a városnak egy központja van (a Bazilika és a Várhegy) de folyamatosan dolgoznak azon, hogyan tudják bevonni a turizmusba a város egész területét, hiszen rengeteg lehetőséget kínál Esztergom az ide érkezőknek: építészeti emlékeivel, a fürdőzési lehetőségekkel, egy pilisi kirándulással vagy a pincesorok, múzeumok meglátogatásával.

Növekedni fog a szálláshelyek száma, így a jövőben még inkább ki tudják szolgálni a több napra érkező vendégeket is. Szekeresné Czinege Erzsébet, az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke kiemelte, hogy Esztergom nemcsak az épített örökségeit tudja nyújtani látogatóinak, hanem élénk kulturális életet is. Emellett az öko- és az aktív turizmusban a szomszédos TDM szervezetekkel szorosan együttműködve tervezik a jövőt. A tavalyi KSH-adatok alapján Esztergomban csupán 144.000 vendégéjszakát regisztráltak, az átlagos tartózkodási idő az elmúlt 10 évben is mindössze tized százalékokkal növekedett, jelenleg 2,1 %, vagyis átlagosan két éjszakát töltenek ott a vendégek. A belföldi vendégéjszakák száma növekszik: a nagy fordulópont 2015-16 volt, amikor átadták a négycsillagos, elegáns Portobello Wellness és Yacht Hotelt. Továbbra is nagyon kevés a szálláshely a városban, nehezen lehet üres szobát találni. A következő években a szállodai kapacitás azonban jelentősen bővülni fog. A külföldi vendégéjszakák száma 20.000 körül stagnál, évek óta nem növekszik. Ez arra utalhat, hogy a szolgáltatások minőségén, tartalmán változtatniuk kell.

Szent Adalbert Központ

 

Nagyszabású fejlesztések

Philipp Frigyes, Esztergom város főépítésze hangsúlyozta, hogy nem a városnak, hanem a polgárainak kell jövőképet kialakítani. Feladatait így summázta: neki abban kell segítenie, hogy a helyiek jól érezzék magukat, jobban éljenek a városukban, mert akkor a turisták is elégedettek lesznek. Elkészültek a városközpont teljes revitalizációs programjával, kiemelt kormányzati támogatást kaptak a Szent István Strandfürdő fejlesztésére. A Fürdő Szállót eredeti fényében szeretnék visszaállítani, és rendezvényközpontként is működtetni. Elindult a város közterületi fejlesztési programja is, és rendezik a Szent Anna-templom környezetét. Megújul a városi piac, valamint a sport- és rendezvénycsarnok is.

Nagy Péter, az Ister-Granum EGTC igazgatója a határokon átnyúló fejlesztésekről tartott előadást. 86 magyar és szlovák tagtelepüléssel alakult meg ez a határon átnyúló együttműködési társulás, amely egy jogi forma keretében működik közösen, többek között a turizmus, a helyi termékek hálózata és az infrastruktúrafejlesztés területén. A turisztikai fejlesztések közül kiemelte az előadó a kerékpáros és turisztikai stratégiát, amelyre nagy hangsúlyt fektetnek. Programcsomagokkal várják a bringás turistákat, határon átnyúló csillagturizmus kínálatot nyújtanak. A Szikince fesztivált három kis festői szlovák település mentén szervezik rendszeresen, ahol a falusi turizmus ízeivel is megkínálják a látogatókat.

A tanulmányút résztvevői a városban rejlő turisztikai lehetőségekkel ismerkedtek

 

A Duna összeköt bennünket

A dunai hajózással kapcsolatos fejlesztésekről tartott előadást Spányik Gábor, a Mahart Passnave Zrt. ügyvezető igazgatója. A Mahart közel 200.000 turistát visz a térségbe, és a hazánkba érkező hozzávetőleg 140 szállodahajóval is évente közel 2-300.000 turista érkezik az országba. Statisztikáik alapján a látogatók fele a vidéki állomásokon is megáll, nemcsak Budapesten. Esztergomban új nemzetközi hajóállomás telepítését tervezik, amely nem a parton, hanem a vízen áll majd, és akár rendezvényeknek, kisebb konferenciáknak is helyszínt biztosíthat. A Mahart tervezi, hogy az Esztergomba érkező szállóvendégeket hopp on hopp off-jelleggel Visegrádra, Vácra vagy Komáromba is eljuttatja, majd néhány órát ott töltve a turisták visszaszállhatnak a hajóra, hogy kiindulási pontjukra visszatérhessenek. Hűségkártyarendszer bevezetését is tervezi a Mahart.

Fülöp Eszter, az Infinitours értékesítési vezetője a térségben megvalósítható személyszállítási lehetőségeket mutatta be. Cégük 2010-ben és 2017-ben lett „az év autóbuszos személyszállítója”. Kiemelte, hogy Corvinus Egyetemnek az autóbuszos turisták körében végzett kutatásai alapján a biztonság és a kényelem áll az első helyen, amelyek felülírják az olcsó árakat is. Balázs-Bécsi Krisztina, a NÖF Nonprofit Kft. turisztikai menedzsere a bajnai Sándor-Metternich kastély felújításáról, és az ott zajló attrakciófejlesztésről tartott színes előadást.

Dr. Szalkai Tímea, a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum igazgatója a nyárra megújuló Duna Múzeumba invitálta a hallgatóságot. Végezetül Fehér Péter és Bodor Gergő, a Mária Út önkéntesei személyes élményeiket osztották meg a térség zarándokútjairól.

Esztergomtól csak a Duna szalagja választja el a felvidéki részeket. A kétnapos study tour zárásaként egy rövid buszos túrán a bélai kastélyt látogatták meg a résztvevők, ahol a kastély főborásza–, Miroslav Petrech – aki 2018-ban az év borásza volt Szlovákiában – látta vendégül a tanulmányút résztvevőit, akik előtt bebizonyosodott, hogy Esztergomban és térségében valóban többnapos desztinációként érdemes gondolkodnunk.