Kulturális és szellemi örökség a Vasi Hegyhát - Rábamentén

 2014. március 12. 12:45

Megduplázott taglétszám és sikeres regisztrációt követően eredményes pályázat áll a két és fél éve megalakult Vasi Hegyhát-Rábamente TDM mögött, amely erősségeit kulturális-szellemi örökségeiben és természeti kincseiben látja.

A Körmend és Vasvár térségében működő turisztikai szolgáltatók, önkormányzatok és civil szervezetek 2011 májusában hozták létre a Vasi Hegyhát-Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesületet azzal a céllal, hogy a létrejövő új fogadóterület átgondolt, egységes megjelenítése révén a vendégforgalom növekedjen, és a jelenleg jellemzően átutazó turistákat a térség kínálatának összekapcsolásával többnapos tartózkodásra ösztönözzék.

 

Kezdeti lépések

Már a féléves előkészítő munka során is kiemelt figyelmet szenteltek az önkormányzatok és a szolgáltatók tájékoztatására, a tagok felé történő kommunikáció azóta is fontos szerepet kap. Már a legelején TDM-szerű működést állítottak fel, így gyorsan megkapták a Nemzetgazdasági Minisztérium regisztrációját, 2013 elején pedig sikerrel pályáztak; 50 milliós fejlesztésük másfél év alatt valósul meg – mondta el Zágorhidi Czigány Ákos elnök.

 

A hazánk legnyugatibb csücskében működő TDM-szervezet első lépése az volt, hogy saját arculatot alakítsanak ki, és ezt megfelelő kommunikációs eszközökkel tudják közvetíteni. A márkázás két fő eleme a kulturális és szellemi örökség, illetve a dimbes-dombos, folyókkal és tavakkal tarkított táj. A térség adottságai mind ebbe az irányba mutatnak, a körmendi Batthyányi-kastély, a vasvári középkori Domonkos-rendi kolostor, a Jeli Arborétum országos vonzerőt képviselnek, de elszigeteltségéből adódóan a népi és kézműves hagyományok is jobban fennmaradtak a kis falvakban, mint az ország sok más területén.

 

Marketing és termékfejlesztés

Értékeik megismertetésére kiadványokat készítettek, weboldalt (www.vasihegyhat-rabamente.hu), hírlevelet, Facebook-oldalt fejlesztettek, vásárokon jelentek meg. Idén is részt vettek az Utazás kiállításon, a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága standján.

 

Részben ezt is a pályázati támogatásból finanszírozzák, csakúgy, mint sok fejlesztést, amelyek a fogadókészség javításához szükségesek. Készül térségi kisfilm és friss, látványos fotók, felújítják az egyesület által üzemeltetett körmendi Tourinform-irodát, és ennek párjaként Vasváron szintén állandó turisztikai irodát nyitnak. Interaktív térképeket és információs táblákat is kihelyeznek. Ezenkívül többnapos csomagokat szeretnének összeállítani a szolgáltatók ajánlataiból, hogy a turisták maradásra érdemes desztincióként is fantáziát lássanak a térségben.

 

Helyi terméket a vendégeknek

A térség adottságai miatt kézenfekvő, hogy a turizmusban erőteljes szerepet kapnak a helyi termékek, nem véletlen, hogy innen indult útjára a ma már országszerte ismert Pannon Termék Klaszter. A jellegzetességek közé sorolható a kosár- és csuhéfonás, zsuppolás, az állattartás hagyományai kapcsán a feldolgozott hústermékek, a táj sajátosságaiból fakadóan a méz és a kisüsti pálinka. Ezekből az Utazás kiállításon is ízelítőt nyújtottak látogatóknak, nagy sikerrel. A TDM-szervezet egyik fontos feladatának érzi, hogy a helyi termékek ne csak a marketingben, imázsépítésben szerepeljenek, hanem a vendégfogadásban is napi szinten megjelenjenek. Egyrészt a szálláshelyek étkezéseiben, másrészt megvásárolható termékként térségszerte, több helyszínen.

A szervezet munkájának eredményeként a kezdeti 35-ös taglétszám mára megduplázódott, s bár kevés idő telt még el az indulás óta, az eredmények lassacskán már a forgalomban is megmutatkoznak.