Összesen 141 kulturális fesztivált támogat a kormány jövőre

Forrás: MTI

 2023. december 12. 11:49

141 kulturális fesztivál nyert támogatást 2024-es tervei megvalósítására a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Kulturális Fesztiválok Kollégiumának pályázatán.

A magyar kultúra pozíciójának, rangjának és színvonalának megőrzése, bemutatása és erősítése a kormány kiemelt feladata, ennek érdekében az idén 141 kulturális fesztivál nyert támogatást 2024-es tervei megvalósítására a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Kulturális Fesztiválok Kollégiumának pályázatán.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) keddi közleménye szerint a tárca a nagy érdeklődésre való tekintettel 800 millió forintra emelte a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma által kiírt pályázat keretösszegét, amelyből 141 fesztivál támogatása valósul meg jövőre.

A tájékoztatás szerint a pályázatok elbírálása során a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma a nemzeti hagyományok ápolása mellett hangsúlyosan figyelt az új, innovatív kezdeményezésekre és értékelte a kidolgozott, minőségi programmal pályázók erőfeszítéseit.

Jövőre 141 kulturális fesztivál kap támogatást

Fotó: Ördögkatlan Fesztivál

 

Mint írják, fontos szempont volt a bírálat során az országos lefedettség minél arányosabb megtartása és a Kárpát-medence értékőrző magyar fesztiváljainak támogatása. A pályázókkal szemben elvárás volt, hogy a fesztivál gazdagítsa a nemzeti műveltséget, valamint a hazai és nemzetközi előadók szerepeltetése mellett törekedjen a fiatal tehetségek bemutatására.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma által felterjesztett döntési javaslat alapján határozott a támogatások odaítéléséről. A pályázat döntési listája elérhető a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján – áll a KIM keddi összegzésében.