Kulturális programok özönével nyit Szentendre

Forrás: turizmus.com

 2021. május 28. 17:18

A SzentendREstart programsorozat keretében kertmozi, városismereti és gasztroséta, opera-világzenei-jazzkoncert, múzeumi bringatúra, olvasósarok-megnyitó, vásárok, tárlatvezetések és filmvetítések várják az érdeklődőket június 3. és 6. között.

A több mint egy éve tartó pandémiában Szentendre kulturális intézményei is sok nehézséget éltek meg, de annál nagyobb örömmel nyitják meg kapuikat a látogatók előtt, a hosszú hónapokig tartó online programszolgáltatás után.

A fesztiválokat és nagyrendezvényeket szervező Szentendrei Kulturális Központ, a Barlang, a P’Art Mozi, a Szentendrei Skanzen, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a szentendrei TDM és a MANK együtt szeretné megélni a nyitás örömét, ezért szervezték meg az újranyitás hétvégéjét, a SzentendREstart-ot.

Csütörtök este a Szentendrei Kulturális Központ közösségi klubja, a Barlang magyar filmekkel indítja idei kertmoziszezonját. A nyár folyamán heti kétszer lesz filmvetítés a Dunaparti Művelődési Ház mediterrán hangulatú kertjében. A Barlang a kertmozin kívül koncertekkel, táncházakkal is várja a látogatókat az év folyamán.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár pénteken családi délutánt tart az épület előtti téren: papírszínház mesét, társasjátékozást, kézműveskedést. Szombaton – a könyvtár névadójának emléket állítva – megnyitja a könyvtári inspiráció helyét, a Hamvas Béla bútoraival berendezett Hamvas Olvasósarkot.

A SzentendREstart az újranyitás hétvégéje lesz

Fotó: Szentendrei Kulturális Központ

A Szentendrei Szabadtéri Múzeum, a Skanzen már fogad látogatókat, de programjai június 4-én indulnak. A Határtalan Skanzen bringatúrák elnevezésű programsorozat keretében másfél órás, tematizált, vezetett biciklis túrák során mutatják be a múzeumot a regisztrált látogatóknak. Szombaton és vasárnap pedig kurátori tárlatvezetést tartanak az Amikor minden más lett – élet a nagy háború alatt és után című időszaki kiállításon.

A MANK-ÚjMűhely Galériában vasárnap délelőtt a Kalandozás Pemzlivel című foglalkozáson alkothatnak a gyerekek, családok. Délután pedig Keserü Ilona Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész Jelmeztervek, szitanyomatok és rajzok Szentendréről, a 20. századból című kiállításán tartanak tárlatvezetést.

A szentendrei P’Art Mozi két filmvetítéssel ünnepli vasárnap az újranyitást: egy 2021-ben készült természetfilmmel, amelyben a magyarországi vizek történetét mutatják be, valamint a Fellini – a lélek festője című olasz-francia-belga dokumentumfilmmel.

A Szentendrei Kulturális Központ a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége országos nyitókoncert-sorozatához csatlakozva, június 6-án a MűvészetMalomban tartja meg SzentendREstart koncertjét. Az opera-, világzenei és jazzkoncerten Szentendrén és a Dunakanyarban élő kiváló művészek lépnek fel: Fischl Mónika és Molnár Levente operaénekes, az Ötödik Évszak zenekar, Szvorák Katalin népdalénekes, a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann. Műsorvezető: Endrei Judit

A Szentendrei TDM vezetett városismereti sétáiban Szentendrének, mint a festők, a művészek városának sajátosságait ismerheti meg az ide látogató. Gasztrosétájában az Isterhez, azaz Dunához kötődő desszerteket ismerheti és kóstolhatja meg az érdeklődő. A séták mellett a TDM két vásárt is szervez június első hétvégéjére: a belvárosi sétálóutcában a Dumtsa Forgatagot, a hagyományos, szombati Bükkös-parti piacon pedig antik és lakossági bolhapiacot, kézművesvásárt és művésztalálkozóval egybekötött kiállítást.