Kultúrházak éjjel-nappal

Forrás: turizmus.com

 2017. január 31. 15:24

Tíz nap múlva ismét a művelődési házaké lesz a főszerep Magyarországon: több száz program várja több száz helyszínen az érdeklődőket farsang utolsó hétvégéjén.
Az immár tizenegyedik alkalommal megvalósuló Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat – február 10–12. között – idei tematikája mindennapi hagyományainkat járja körbe.

Néhány érdekesség az idei esemény színes kavalkádjából: az egykor ózdi munkások számára épült Olvasó Egylet Székházában a kulisszajárástól, a gyermekrajz-kiállításon, a kicsik táncházán és a télvégi cserdítésen át a Viseletek báljáig ível a program. Sajókazán a nyilvános színházi próba, újragondolt palóc ételek, valamint közös, több fordulós play station játék, és LAN parti csábítja a helyieket. Deszken a helyi szerb közösség ünnepe, St. Trifun napja és a hozzá kapcsolódó szőlőszentelési szokás köré szerveződik a program, melyben ízelítőt adnak a helyi borok és a szerb gasztronómia jellegzetességeiből – lesz bor- és ételkóstoló, valamint fellépnek a helyi magyar és szerb táncegyüttesek, zenekarok, énekesek. A farsangi programok egyik legérdekesebb színfoltjának ígérkezik az esztergomi Kocsonya szépségverseny. Féja Géza Közösségi Ház a mindennapi hagyományaink szlogen jegyében rendezett eseményével arra irányítja rá a figyelmet, hogy miként őrizhetjük meg a hagyományos magyar konyha téli ízeit.

A fővárosban az újpesti Ady Endre Művelődési Ház különleges drámapedagógia foglalkozásán drámajáték segítségével tanulhatunk konfliktuskezelést és kommunikációt. A Pestszentimrei Közösségi Házban terepasztalos stratégiaijáték-bemutatót tartanak, majd a kíváncsibbak ki is próbálhatják ezt a kombinatív készséget, gyors helyzetelemzést és döntéshozást fejlesztő tevékenységet.

A rendezvénysorozat keretében a szervezők 3 pályázatot is meghirdettek. Az Így újítunk mi innovációs pályázat a közművelődés hagyományteremtő és hagyományőrző szerepét erősítő módszereinek, formáinak, folyamatainak és jó gyakorlatainak bemutatására ad lehetőséget. A Plakátok viadala közművelődési plakátpályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat várják a szervezők. A Zoom a helyre! fotópályázat pedig az intézmények mellett a nagyközönségnek is szól, és a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal pályázhatnak az érdeklődők.

Az esemény hivatalos weboldalán (www. kulturhazak.hu) folyamatosan regisztrálják 2017-es programjaikat a művelődési házak. A rendezvényhez február 5-ig csatlakozhatnak a hazai és a határon túli művelődési intézmények is.