Küszöbön áll a TDM-regisztráció Ráckevén

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2015. február 06. 11:26

Budapesthez való közelsége az elmúlt évtizedekben talán nem rá-, hanem elterelte róla a figyelmet, most azonban Ráckeve aktív TDM-szervezete azon dolgozik, hogy országosan is vonzó, sokoldalú desztinációként kerüljön be a köztudatba.

A Ráckeve és Térsége Turisztikai Egyesület már 2010-ben megalakult, és az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt tagjai száma, ám az összefogott, átütő fejlődésre mostanáig mégis várni kellett. Jelenleg több mint 60 tagot számlálnak, köztük van a térség 3 nagy szállodája, a Ráckevei járás 11 települése, valamint a legkülönbözőbb szolgáltatók a kenukölcsönzőtől az utazási irodán át a könyvesboltig.

Mint Horváth Sándor, a tavaly júliusban kinevezett – korábban több, turizmusmarketinggel is foglalkozó szervezetnél, köztük a Magyar Turizmus Zrt.-nél tapasztalatot szerzett – TDM-menedzser kiemelte: a térségben példaértékű a tagok aktivitása és érdeklődése, és az utóbbi időben is sokan jelezték csatlakozási szándékukat. Az egyesület tevékenysége az erős tagság ellenére idén vett nagy lendületet, szerencsére, törekvése egybeesik az értő és kooperatív önkormányzat szándékával.

Bár egyelőre még az alapozó munkák zajlanak, nyár óta jelentős előrelépés történt, és küszöbön áll a TDM-regisztráció is a Nemzetgazdasági Minisztériumnál

 

 

Közönségnyertes weboldal

A szervezet mindenben kénytelen a költséghatékony megoldásokat előnyben részesíteni, ám ez arra ösztönzi, hogy kreatív és innovatív ötleteket vessen be. Úgy tűnik, ez működik is, hiszen mostanra Facebook-oldaluk és weboldaluk látogatottsági statisztikái is kiemelkedőek.

Az egyik első lépés volt 2014 szeptember elején a www.rackevetersege.hu weboldal és a www.facebook.com/rackeveturizmus elindítása. A honlapnak sikerült a legtöbb szavazatot megszerezni turizmus kategóriában a Magyar Marketing Szövetség Az Év Honlapja pályázatán. Ez az eredmény annak fényében kimagasló, hogy kategóriájában a második és harmadik helyezettre összesen nem érkezett annyi szavazat, mint amennyi rá. A cél az volt, hogy mind a helyiek, mind pedig a térség iránt érdeklődő vendégek számára releváns tartalmakat tudjanak bemutatni. Ennek megfelelően az információk között szerepel a térségi szállásokon, nevezetességeken és látnivalókon kívül többek között az önkormányzatok ügyfélfogadási rendje, vagy a gyógyszertárak nyitvatartási ideje is. Az egyesület egyik kiemelt feladatának tartja a térségi rendezvényekről való tájékoztatást, ezt a honlapon található, folyamatosan frissülő rendezvénynaptár is segíti.

 

Tények és tervek

A szűkös anyagi források miatt nagyban támaszkodnak az egyéb online megoldásokra is. A meglévő kiadványokat, brosúrákat igyekeznek digitalizálni és lapozható formátumban feltölteni a weboldalra. Ezenkívül a térségben sem útbaigazító táblákkal tervezik kalauzolni például a kerékpárral közlekedő látogatókat az egyes látnivalók között, hanem külön erre a célra kialakított mobilalkalmazást szeretnének megvalósítani.

A TDM-szervezet egyébként is elkötelezett a kerékpáros turizmus fejlesztése mellett, a vidék adottságai és a főváros közelsége ezt tovább erősíti.

A tervek között az is szerepel, hogy a szezonra csomagajánlatokat állítanak össze és ajánlanak ki a térség szolgáltatóinak együttműködésével.

 

Ígéretes összefogás

Munkájában az önkormányzat támogató hozzáállását élvezi az egyesület, számítanak véleményére a turizmusfejlesztési stratégia kidolgozásában is, illetve már felmerült a szándék hogy a TDM-szervezet gondozásába kerüljön a ráckevei Tourinform-iroda is.

Az önkormányzat és a TDMSZ közös terve, hogy a június első felében esedékes János vitéz napokat már az utóbbi gondozásában rendeznék meg, és egy országos hírű, gyerekbarát, családcentrikus programegyveleggel kiemeljék Ráckevét és térségét a többi desztináció közül.

A tervek között szerepel a környező térségekkel, desztinációkkal való összefogás, ennek keretében egyebek mellett linkcserékkel kölcsönösen felhívhatnák a figyelmet egymás kínálatára, rendezvényeire.