Lakatlan szigetekből üdülőközpontok – 50 éves a Maldív-szigetek turizmusa

Forrás: turizmus.com

 2022. február 04. 16:08

A történet a 1970-es évek elejéig nyúlik vissza, amikor Maldív-szigetek csupán egy távoli, egzotikus és nagyrészt lakatlan szigetcsoportból álló ország volt, amelynek külvilággal való kapcsolatát mindössze a Hulhule szigetén található pici repülőtér jelentette.

Ekkoriban történt, hogy Colombóban véletlenül találkozott egymással Gorge Corbin olasz utazási ügynök és Ahmed Naseem, aki a Maldív-szigetek Srí Lanka-i nagykövetségén dolgozott, és később külügyminiszter lett. Beszélgetni kezdtek és Corbin elmesélte, hogy éppen érintetlen szigeteket keres a világban, ahová olasz turistákat vihetne úszni és halakra vadászni. Naseem kapott az ötleten és 1971-ben elvitte Corbint a Maldív-szigetekre – idézi fel a kezdeteket a Maldív-szigetek Nemzeti Turisztikai Hivatala.

Corbin számára az idilli szigetvilág szerelem volt első látásra. Egy évvel később már egy főleg újságírókból és fotósokból álló turistacsoporttal tért vissza, hogy az egész világnak megmutassa ezt a földi paradicsomot.

Habár szállásuk szerény volt, de a hely tökéletes volt fürdőzésre, napozásra, horgászatra. A Maldív-szigetek menthetetlenül mindenkit elvarázsolt.

A történet innen már történelem: Corbin lelkesedése és vállalkozókedve meggyőzött néhány embert, többek között a szigetet bemutató Ahmed Naseemet is, hogy vágjanak be és valósítsák meg közösen Corbin álmát, egy paradicsomi üdülőhely létrehozását. Annak ellenére tették ezt, hogy az UNDP (az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja) szakemberei is arra a következtetésre jutottak akkoriban, hogy a Maldív-szigeteken nincs esély a turizmus sikerére a létesítmények és az infrastruktúra szinte teljes hiánya miatt.

1972-ben nyitott meg az ország legelső üdülőhelye, a 30 szobás Kurumba Village, amiben már az első év teljes foglaltságot hozott.

Az első turistacsoport és a sziget első üdülőközpontja, a Kurumba Village egykor és most

Fotó: Kurumba

A Kurumba példájának köszönhetően egymás után jöttek a külföldi befektetők, a szálláshelyek száma pedig exponenciálisan nőtt, olyannyira hogy 2018 és 2021 között 50 új üdülőközpont épült. Jelenleg 166 szálloda várja a vendégeket a szigetországban.

A turisztikai infrastruktúra fejlődésével jelentősen javult az ország gazdasága, a lakosainak száma pedig az 1980-as évek és 2012 között  156 ezerről 300 ezerre nőtt.

Ötven évvel a Maldív-szigetek turizmusának megszületése után az érdeklődés az utazók részéről továbbra is töretlen, ám a szigetországban a hangsúly már nem a szállodák számának növelésén, hanem az itt található különleges élőlények és ökoszisztémák megőrzésén van.Elérkezett az idő, hogy a fenntarthatóság  került a legfőbb fókuszba a szállodák üzemeltetésében. Van olyan szálloda, amelyik teljes egészében napenergiával és zero-waste konyhával működik, más a tengerek műanyag-mentesítésére dolgoz ki programokat.Van, aki korallokat nevel a szálloda víz alatti „óvodájában", és a zátony-visszatelepítési kezdeményezésbe a vendégeket is bevonja. A Four Seasons Resorts Maldives pedig sérült Olive Ridley teknősöket ápol, hogy azok megerősödve visszatérhessenek a természetes élőhelyükre.

Ezek a kezdeményezések jól mutatják a Maldív-szigetek zöld szemléletű törekvéseit annak érdekében, hogy a jövőbeli turistáknak is maradhasson az az élmény, hogy első látásra beleszeressenek a helybe, csakúgy mint elődjeik az 1970-es években.