Lakhatás, képzőművészet és turizmus fonódik össze a Gizella Malomban

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. november 18. 11:45

A Soroksári úton, 1880-ban épült Gizella Malom ma tematikus budapesti séták célpontja és izgalmas kiállítások helyszíne.

November első hetében nyílt meg a Gizella Malom Átrium Galériában Magyari Balázs Lóránd szobrászművész kiállítása, amely remek alkalom volt lapunknak arra, hogy megismerjük, miként lehet a gyakorlatban is „egyszerű lakások” tulajdonosainak összefogásával egybefonni a lakhatási lehetőséget a művészettel és az idegenforgalommal. A kiállítást Kállai Katalin író, galériavezető felkérésére Szurcsik József, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese nyitotta meg, aki egyben a Gizella Malom Átrium Galéria kurátora is.

„Az ipari műemléknek számító Gizella Malomban békében élnek együtt belföldi és külföldi lakástulajdonosok, bérlők – szintén külföldiek, belföldiek –, irodák, üzletek, cégek, kereskedelmi szálláshelyek tulajdonosai és vendégeik. Úgy érezzük, ezt az idillikusnak is nevezhető együttlétet és gondolkodást érdemes volt továbbfejleszteni” – nyilatkozta lapunknak Wakszmann Csaba, a Felelős Magánszálláshely Kiadók Egyesülete (FMKE) alapítója és alelnöke.

A Soroksári úti Gizella Malom 1880-ban épült a Krausz-Moskovits család megbízásából, s mivel a II. világháborúban sem szenvedett komoly sérülést, 1963-ig még őröltek benne, majd raktárak üzemeltek az épületben, a rendszerváltást követően pedig műemlékké nyilvánították. 2000-től belső részét elbontották, majd a meghagyott falak mögött 2007-2009 között irodaházat, szállodát, lakóházat kezdtek kialakítani.

A műemlék épületben a lakások és irodák mellett egy magángaléria is található

Fotó: Conventa Kft.

A Gizella Malom jelenleg társasházként működik. Ingatlanjait – a 2008-as financiális gondok leküzdését követően – úgynevezett loftlakásokként értékesítették. Ezt követően az új tulajdonosoknak megadatott a választás lehetősége, hogy tulajdonukat üzleti szempontból hasznosítják vagy saját lakhatásukat oldják meg vele. A lakások nagyjából felében most maga a tulajdonos él, másik fele pedig üzleti, jelentős részében idegenforgalmi hasznosítás, magyarán rövidebb-hosszabb időre kiadják.

Kállai Katalin vetette fel annak idején a tulajdonosoknak, hogy mi lenne, ha az épületszárnyak övezte teret megtöltenék művészeti tartalommal. Ezt az ötletet a lakóközösség elfogadta és a közös költségből azóta is finanszírozza. Azaz a tulajdonosi közösség egészen egyedi kezdeményezésként saját büdzséből létrehozott egy magángalériát, amely folyamatosan bővül. Kortárs művészeket kérnek fel falfestmények megalkotására azzal a céllal, hogy a belső átrium hatalmas falfelületei ne maradjanak kihasználatlanul. Az így létrehozott Átrium Galéria a maga képzőművészeti alkotásaival, festményekkel, szobrokkal jelenleg rendezvények, bemutatók, sajtófogadások, sajtótájékoztatók, filmfelvételek helyszíneként is szolgál.

Magyari Balázs Lóránd szobrászművész kiállításának megnyitóján

Fotó: Conventa Kft.

Wakszmann Csaba elmondta, hogy a magánszálláshelyek vendégköre önmagában is elég attraktív. Számos külföldi és belföldi építész, művész megtalálja az egészen egyedi kínálatot és célzatosan foglalnak ide. Hasonló magyarországi kezdeményezésről ugyanis nem tudnak.

Ha valaki be akar jönni az utcáról, őt is szeretettel várják, ezenkívül a tematikus sétákat kínáló Imagine Budapest Sercli gasztrosétájának – amely a város malomiparával és pékségeivel foglakozik – is a Gizella Malom az egyik fontos állomása. Az általában hétvégenként induló túrákra az Imagine honlapján jelentkezhetnek az érdeklődők.

Gyakorlatilag mi jártuk ki magunknak, hogy rákapcsolódjunk az idegenforgalomra, semmi segítségünk nem volt” – tette hozzá az FMKE alelnöke. „Számunkra egy-egy új kiállítás vagy éppen műalkotás avatása túlzás nélkül szent ünnep. Létrehoztunk egy új kulturális-turisztikai színfoltot Budapesten, de nem akarunk itt lehorgonyozni. Menjünk ki az épületből, menjünk ki az utcából, menjünk ki a kerületből és a városból, hogy ezt az értéket mások is értsék és fölfedezzék. Biztos léteznek más hasonló, kihasználatlan malomépületek, egykori ipari létesítmények is az országban, ezért szeretnénk, hogy azok tulajdonosai, üzemeltetői is kedvet kapjanak egy ilyen megvalósításhoz-átalakításhoz, mint amilyen a Gizella Malom. Ebben szívesen segítünk, adunk hozzá ötleteket” – magyarázta lapunknak Wakszmann Csaba.

További információt az info@conventa.hu e-mail-címen kaphatnak az érdeklődők.