Landskron vára a legszebb hely idén Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2023. október 28. 19:55

Tizedik alkalommal választották meg az ORF televíziócsatorna nézői „legszebb helyüket” az október 26-i osztrák nemzeti ünnepen. A „9 hely – 9 kincs” verseny jubileumi kiadásában a legtöbb voks idén a karintiai Landskron várára érkezett.

A címet először nyerte el a legdélebbi orsztrák tartomány, miközben Vorarlberg már négyszer (2015, 2017, 2019, 2021), Stájerország háromszor (2014, 2020, 2022), Tirol (2016) és Felső-Ausztria (2018) egyszer nyert.

A második helyen idén a salzburgi Eisriesenwelt barlangrendszer, a harmadik helyen az alsó-ausztriai Hardegg végzett.

Landskron lélegzetelállító vára

Fotó: orf.at

Landskron vára Ausztria egyik legimpozánsabb kastélykomplexuma, amely az Ossiachi-tó és Villach között fekszik, kilátással a Karawanken-hegységre.

A sziklavár, amelynek helye már az i.e. 9. században lakott lehetett, és az évszázadok során kolostorként, fényűző kastélyként, és a protestantizmus fellegváraként (nyomdájában közel 16 000 protestáns Bibliát nyomtattak) is működött, többször leégett, a 19. század második felétől pedig fokozatosan lepusztult. 1953-tól étteremként és kávéházként született újjá, 1983 óta pedig lélegzetelállító ragadozómadár-bemutatók színhelye.

 

Az előválogatás során az ORF közönségének 27 jelölt közül kellett kiválasztania a kilenc tartományi győztest, amelyek a következők voltak:

 

Kilencen szálltak ringbe a győzelemért

Fotó: orf.at

A műsor immár tíz éve mozgatja meg Ausztria lakosságát, és sokakat megszólít az országhatárokon túlról is. A „9 Plätze – 9 Schätze“ ma már elválaszthatatlan az október 26-i nemzeti ünneptől, a szervezők valódi sikertörténetként aposztrofálják. Marketingértéke miatt a turizmus rendkívül sokat profitál belőle országszerte, és nem csak a nyertesek.