Látogatható Kolozsváron Mátyás király szülőháza

Forrás: MTI

 2017. augusztus 08. 13:36

Kolozsváron megnyitották a látogatók előtt Mátyás király szülőházának kapuit.

Az épület jelenleg a Kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem könyvtárának és  tantermeinek ad otthont. Az egyetem egyelőre a nyári tanítási szünet idejére tette látogathatóvá a történelmi épületet. A Mátyás-ház belépődíj ellenében naponta 12 és 18 óra között fogadja a látogatókat.

A múlt hét végén nyílt meg itt a művészeti egyetem tanárainak csoportos kiállítása – írta a Transindex.ro. – Az emeleti kiállítóteremben pedig Constantin Brancusi szobrászművésznek az egyetem könyvtárában őrzött fényképeiből látható tárlat.

Mátyás király szülőháza

Fotó: welcometoromania.ro

A ma látható épület két vagy három épület összeépítéséből alakult ki – írja Gaal György kolozsvári helytörténész a város látványosságait bemutató könyvében. – A középső, gótikus stílusú egység állt már Mátyás-király születésekor is, a többi rész körülbelül száz évvel később, reneszánsz stílusban épült. A ház az 1440-es években Méhfi Jakab jómódú polgár és szőlősgazda tulajdonában volt. Mátyás édesanyja, Szilágyi Erzsébet rendszerint nála szállt meg, ha Kolozsvárra látogatott. Az épület megmaradását az segítette, hogy a király 1467-ben adómentességet biztosított szülőháza tulajdonosának.

Az épületet 1740 körül vásárolta meg a város az örökösöktől, azóta köztulajdonban van. Az 1940-es évek vége óta ad otthont a kolozsvári művészeti egyetemnek.

Kapcsolódó cikkek

Luther nyomában

2017. április 15.