Látogatható lesz Romulus feltételezett síremléke Rómában

Forrás: turizmus.com

 2020. február 24. 09:00

Két éven belül megnyithatják a látogatók előtt azt az i. e. 6 századból való föld alatti szentélyt, ami Róma első királya, Romulus síremléke lehetett.

A legendás Romulusnak, az örök város alapítójának tiszteletére emelt oltárt és a szarkofágot egy föld alatti teremben (hipogeum) találták meg a Forum Romanum területén. A mintegy 1,4 méter hosszú, tufából készült szarkofág egy kerek oltár előtt áll, amely az időszámításunk előtti 6. századból származik – jelentette be Alfonsina Russo, a római Colosseum Régészeti Park igazgatója.

„A felfedezés új fényt vet Róma történelmére” – mondta el a pénteki sajtótájékoztatón a szakember, egyúttal bejelentve, hogy a 2500 éves helyszínt a tervek szerint két éven belül megnyitják a látogatók előtt.

A Romulust és Remust ábrázoló híres szobor

Fotó: pxfuel.com

A szentélyt 1899-ben fedezték fel először, ám hamar a feledés homályába merült, mivel nem tulajdonítottak neki jelentőséget. Akkor agyagedényeket találtak a szarkofágban, de csontokat nem. A régészek most újra ásatásokat kezdtek a területen, és tavaly novemberben elkezdték lebontani a lépcsősort, amely a szentély felett húzódott. A lelet valódi jelentősége csak az újabb ásatások és kutatások fényében vált világossá.

A tervek szerint áprilisban újabb munkálatok kezdődnek. Az ásatást vezetője szerint a szentély további részei tárulhatnak fel.