Látogatóközpont és tematikus játszótér épült Kisbéren

Forrás: MTI

 2020. november 03. 09:42

Befejeződött a kisbéri látogatóközpont és tematikus játszótér építése, amelyre közel százmillió forintot fordítottak

Sinkovicz Zoltán polgármester elmondta, a látogatóközpont a településen lévő, 160 éves Magyar Királyi Lovarda kicsinyített mása. Az épületben kiállítóhelyiségnek alkalmas közösségi teret alakítottak ki, valamint idegenforgalmi tájékoztatókat helyeztek el.

A tematikus játszóteret Kisbér testvértelepülésén, a szlovákiai Gútán található fedeles fahíd mintájára építették meg, különféle játszószerekkel felszerelve. A két létesítmény a Mini Magyarország makettpark közelében található, ahol Magyarország 43 kiemelkedő épületének kicsinyített mása látható.

A kisbéri játszóteret a szlovákiai Gútán található fedeles fahíd mintájára építették meg

Fotó: slovakia.travel

A kisbéri beruházás egy határokon átnyúló közös pályázat része, amelyben 950 millió forintos költséggel hat szlovák és négy magyar Duna-menti település egymás nevezetességeinek kicsinyített másait építi fel, amelyek interaktív játszótérként használhatók.

A "CULTPLAY – Interaktív tematikus parkok" nevet viselő projekt célja, hogy a kulturális örökség innovatív hasznosítását lehetővé tevő, határon átnyúló turisztikai attrakciókat hozzon létre.

Érsekújváron a régi vár makettje készül el, Tatán a gútai malom épül meg játékos elemekkel, Észak-Komáromban a Csillag erőd mintájára készül játszótér, Révkomáromban az észak-komáromi Öregvár elevenedik meg.    Oroszlányban a vágsellyei Pázmány-kastély, Gútán készül el a tatai vár mása, Ógyallán az oroszlányi Bányász Múzeum mintájára, míg Vágsellyén a majki kolostor mintájára készül játszótér.

Az együttműködő települések között kivételt jelent a szlovákiai Szőgyén, ott egy mobil színpadot létesítenek. A CULTPLAY parkokat magyarul, szlovákul és angolul elérhető mobilapplikációs fejlesztéssel is népszerűsítik.