Látogatóközpont lesz Kittenberger Kálmán nagymarosi házából

Forrás: turizmus.com

 2020. március 09. 10:12

Az Ipoly Erdő Zrt. megvásárolta és látogatóközponttá alakítja Kittenberger Kálmán Afrika-kutató nagymarosi házát.

Az állami erdőtársaság 85 millió forintért vásárolta meg a házat, a fejlesztés pedig két lépésben történik: először megújítják az épületet és környezetét, a második ütemben pedig oktató- és rendezvénytérrel bővítik, amihez a remények szerint forrás is társul hamarosan – mondta az MTI beszámolója szerint Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy a villa 1890-ben épült, és eredeti tárgyak és berendezések találhatók benne.

Eredeti tárgyak és berendezések találhatók a villában

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A hely nemcsak Kittenberger Kálmán felfedezéseit mutatja majd be, de küldetése lesz az is, hogy megismertesse a Börzsöny élővilágát, ösztönözve az új generációkat a természet tiszteletére és védelmére – tette hozzá Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a létesítményről tartott sajtótájékoztatón.

Nagymaros turizmusának fellendülését várják a beruházástól

Fotó: MTI/Máthjé Zoltán

Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere azt mondta, hogy több évtizedes álom valósul meg a beruházással, amelyre önerőből nem lettek volna képesek. Nagymaros olyan „csiszolatlan ékkő”, amely a zöld-, minőségi turizmusra koncentrál - hangsúlyozta a településvezető.