Látogatóközpont, madárles és tanösvény a palotási tónál

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. június 28. 10:25

A Nógrád megyei Palotás önkormányzata több mint 90 millió forint pályázati támogatást nyert el az országos hírű palotási horgásztó ökoturisztikai fejlesztésére.

Új burkolatot kapott a tópart melletti út, ennek mentén hozzák létre az új látogatóközpontot. Nemrég a Bujáki-patak medre is megújult, ez szorosan kapcsolódik a fejlesztési projekthez. A patak partján kialakítandó, pihenőpadokkal és a látogatók tájékoztatását segítő információs táblákkal megépítendő tanösvény is része lesz ugyanis a látogatóközpontnak, és egyúttal kapcsolatot teremt a közeljövőben létrehozandó közösségi házzal is – mondta érdeklődésünkre Szabó Mihály polgármester.

A parton helyi összefogással szomorúfűzfákat ültettek. A területet a jövőben önerőből szeretnék tovább fejleszteni, a keskeny betonhidat fával burkolják be.

A kedvelt palotási horgásztó

Fotó:  turizmus.com / Mentusz Károly

A tó közelében madárlest is építenek, ahol a gyerekek iskolai tanóra keretében megismerhetik az itt fészkelő több mint 200 madárfaj életét, valamint a helyi állat- és növényvilágot. A gyerekek szórakoztatására gondolva játszóteret is építenek.

A későbbiekben szálláshelyeket is kialakítanak egy már meglévő épületben. Ez lehet majd a jövőben a civil szervezetek, a turisták és egyéb közösségek rendezvényeinek a helyszíne.

Palotás főtere a katolikus templommal

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Jelenleg a tervezésnél tartanak, a kivitelezési munkák 2020-ban fejeződnek be.

A palotási tó, ahol egész évben lehet pecázni, régóta népszerű úti célja a turistáknak, a mostani beruházás mégis mérföldkő lesz a falu életében. A fejlesztéssel munkahelyeket teremtenek, és javítják az itt lakók életminőséget is.

Pihenőpark a falu központjában

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly