Látogatóközpont nyílik a Szeleta-kultúráról

Forrás: turizmus.com

 2017. június 18. 18:31

Fazekas Sándor földművelődésügyi miniszter és Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója útjára indította Miskolcon a Bükk keleti kapujában lévő Szeleta Park Látogatóközpont beruházást.

A Bükk természeti kincsei, különleges földtörténete, egyedi vízrajza, kulturális öröksége és a világhírű Szeleta-kultúra színvonalas bemutatása évtizedek óta várat magára. Jelképes, hogy a beruházás éppen a Nemzeti Park 40. évfordulóján indulhat útjára a Herman Ottó Emlékpark területén.

Az ingatlanon egy korábban társadalmi összefogással épült, látogatókat is kiszolgáló organikus stílusú építmény áll, egy, időközben jelentős mértékben leégett gombavizsgáló-kiállító épülettel együtt. Az építmények elavulása következtében azonban az emlékpark már nem képes a látogatókat kiszolgálni, felújítása sok éve várat magára.

 

Az egyik legfontosabb „ősemberbarlang" a Szeleta-barlang. Erre az ősrégészeti lelőhelyre és a Bükk őstörténetére alapozva olyan interaktív és látogatóbarát elemekkel élményközpontúvá szervezett látogatóközpont kerül kialakításra, amely a kiállításon és a kiállítás tematikájához kapcsolódó élményelemekkel (önvezetéses módszerekkel és vezetett programokkal) kalauzolja a látogatókat a Bükk és az emberiség őstörténetébe.

A korosztályokat tekintve a legkisebbeknek a Bikkmakk kuckó játszótéren, a nagyobbaknak a „Töbör gödörben" és a „Nagy odvas fában", a felnőtteknek és szakmai látogatóknak pedig érintőképernyős monitorokkal kínálunk kipróbálható eszközöket, de különféle virtuális valóságot megjelenítő eszközök is segítik majd a Szeleta-kultúra és a Bükk értékeinek megismerését, többek között akár az istállóskői furulya hangját is meg lehet majd hallgatni.

A látogatóközpont helyet ad majd többek között foglalkozásoknak, szakmai konferenciáknak, egyéb rendezvényeknek, szerves egységként beilleszkedő két tematikus játszótérnek, szakvezetett terepi programok kiindulási pontjainak, periszkópos kitekintésnek, archeológiai foglalkozásoknak, növény és állathatározásoknak is.

A látogatóközpontban alkalmazott, építészeti, gépészeti, műszaki megoldásokban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság törekszik az ökológiai lábnyom csökkentésére, az új fűtési és világítási technológiák hosszú távon biztosítják a környezeti és gazdasági fenntarthatóságot.

Jelen projekt finanszírozására a nemzeti park igazgatóság 100 % támogatást kap, így a látogatóközpont előkészítésére és megvalósítására fordítható teljes költség 1,4 milliárd Ft.

Fotók: Á. Tóth József.

Kapcsolódó cikkek