Látogatóközpont nyílt a tolcsvai kastélyban

Forrás: MTI

 2016. április 11. 13:58

Látogatóközpontot adtak át Tolcsván a felújított Szirmay-Waldbott kastélyban, szakemberek Tokaj-Hegyalja turisztikai vonzerejének erősödését várják a több mint 526 millió forintba került, uniós forrásból megvalósult beruházástól.

A kastély turisztikai vonzerejének növelése érdekében egy helytörténeti kiállítást hoztak létre, amely az épület történetét, valamint lakóinak életmódját, életük különböző helyszíneit mutatja be. Újjáépítették a főúri szalont, a könyvtárat, valamint a kápolnát, a megújult létesítmény különböző rendezvények megtartását is lehetővé teszi. Úgyszintén megújult a kastélypark is, ahol szabadtéri rendezvényeket lehet szervezni.

Csoma Ernő, a település polgármester a szombati avatáson elmondta: céljuk, hogy Tolcsva visszakerüljön Tokaj-Hegyalja turisztikai térképére. A múlt század eleji útikönyvek a kastélyok városaként emlegették az akkor mezővárosi címmel rendelkező települést, ezekre a történelmi épületekre szeretnének alapozni ma is, a tokai borok mellett. Céljuk a kastély felújításának folytatása, amely során a másik szárny kaphatna új funkciókat.

Fotó: tolcsvaikastely.hu


Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a magyar kormány az utóbbi két évben több mint hárommilliárd forintot fordított Tokaj-Hegyaljára, a borvidéket érintő fejlesztési program során szinte minden településen épült valamilyen turisztikai attrakció.

A tolcsvai Szirmay-Waldbott-kastély hivatalos megnyitása május 1-jén lesz – olvasható az intézmény Facebook-oldalán.