Látogatórekord a madridi Pradóban

Forrás: MTI

 2019. december 21. 15:30

Látogatórekordot döntött az idén kétszáz éves madridi Prado Múzeum, amelynek kiállításait december közepéig több mint 3,3 millióan látták.

Idén 2,8 százalékkal fogadott több látogatót a világhírű spanyol képtár, mint az eddigi rekorder 2016-os esztendőben – mondta Miguel Falomir igazgató sajtótájékoztatóján.

December közepéig 1,4 millió belépőjegyet adtak el 21 millió euróért. A múzeum naponta átlagosan 8800 látogatót fogadott, 61 százalékuk külföldi, 39 százalékok spanyol volt – tette hozzá.

Mint mondta, az elért eredménnyel teljesültek a bicentenáriumi év nagyszabású programsorozatához fűzött várakozásaik, amelyek növelték a Prado iránti érdeklődést.

Az igazgató egy évvel ezelőtt az évfordulós események megnyitóján azt a célt tűzte ki, hogy a lehető legszélesebb közönséget érjék el programjaikkal.

Idén volt 200 éves a Prado Múzeum

Fotó: wikipedia

A Prado történetét kronológiai sorrendben bemutató kiállításon a legnevesebb spanyol művészek El Greco, Pablo Picasso alkotásai mellett például Pierre-Auguste Renoir, Édouard Manet vagy Jackson Pollock műveit mutatták be.

Külön kiállítást szenteltek a spanyol Francisco de Goya rajzainak és idősebb Pieter Bruegel flamand festő műveinek.

Az amszterdami Rijksmuseummal együttműködésben mutatták be a Velázquez, Rembrandt, a spanyol és holland aranykor című kiállítást, valamint a Fra Angelico és a firenzei reneszánsz kezdetei elnevezésű tárlatot.

Több mint 86 ezer festményével, rajzával, nyomatával és mintegy 700 szobrával az 1819. november 19-én felavatott Prado a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb művészeti múzeuma, amelyet idén a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjjal tüntettek ki kommunikáció és humántudományok kategóriában.

Kapcsolódó cikkek

Bővítik a Pradót

2018. szeptember 20.