Látvány, hagyomány és egy nagy durranás

Forrás: turizmus.com

 2017. március 23. 16:10

Több száz hazai és külföldi hagyományőr csapat, korabeli viseletben, korhű fegyverekkel ütközik meg a tatai Esterházy-téren és a várban, a hagyományos Tatai Patarán.

Gróf Pálffy Miklós 420 évvel ezelőtti sikeres ostromára emlékezve, immár tizedik alkalommal rendezik meg az ország egyik legnagyobb történelmi fesztiválját Tatán, május 19-21. között.

A Tatai Patara a tavasz legnagyobb és legtöbb szereplőt felvonultató rendezvénye a térségben.

A gyermek és felnőtt látogatók előtt a csatajeleneteken túl a résztvevő csapatok táborai is nyitva állnak – fegyverviselet-bemutatókkal, zenei programokkal, kézműves vásárral.

A rendezvény történelmi apropója: az 1594-ben kirobbanó újabb háborúban Tata négybástyás vára török kézen van és komoly akadálya a sikeres dunántúli keresztény hadmozdulatok indításának. A hadi kudarcokat látva Pálffy Miklós komáromi főkapitány furfangos tűzmestereinek segítségével cselvetésre szánja magát, és 1597-ben kapupetárdával „kopogtat be” a várkapun.

Korabeli viseletben, korhű fegyverekkel "ütköznek meg" egymással a keresztények és a törökök a Tatai Patarán

 

A nagy durranás sem marad el: ugyanis a „kopogtatás” az úgynevezett patarával (petárdával) történt 420 évvel ezelőtt is. Idén, a várkapura aggatva újra szól az „egylövetű”, majd berohannak a keresztény seregek…