Látványlifttel gazdagszik Gyöngyös legnagyobb temploma

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 28. 15:46

Megújul a mátraaljai város központjában, a Fő téren található, kéttornyú Szent Bertalan római katolikus templom. A fejlesztés révén turisztikai funkcióval is gazdagodik a reprezentatív műemlék épület.

A projekt megvalósítására összesen 564 millió forintot költenek. Ehhez a gyöngyösi önkormányzat európai uniós támogatást nyert el, amelyet konzorciumi partnerével, az Egri Főegyházmegyével együttműködve 36-36 millió forinttal egészítettek ki. A kivitelezési munkák elkezdődtek. A szakemberek először a templom északi tornyának a tetőszerkezetét bontották le, majd elkészítették a 16 méter magas, 17 tonnás toronysisak faszerkezetét, amely hamarosan megkapja vörösréz borítását. A szerkezetet egy 160 tonna összteherbírású daru segítségével emelték a helyére. A kivitelezők ezután a déli torony tetejét is lebontották és kiemelték a harangot, amelyet szintén felújítanak.

Pifkó Tamás, a gyöngyösi polgármesteri hivatal sajtóreferense arról tájékoztatott, hogy a Szent Bertalan-templom eredeti tetőzete az immár több mint száz éve – 1917-ben – a városban pusztító tűzvészben megsemmisült. Azóta csak ideiglenesnek szánt sátortető fedte az épület tornyait, most viszont a fejlesztési projektnek köszönhetően visszanyeri az eredeti állapotát mindkét torony.

Állványok borítják Gyöngyös legnagyobb templomának a tornyait

 

Arról is értesültünk, hogy a mátraaljai város legnagyobb temploma a jövőben turisztikai funkciókkal is gazdagodik. A déli toronyban ugyanis látványliftet építenek, a harang alatti szinten a Mátrára és a városra nyíló kilátó létesül, a torony belsejébe pedig interaktív kiállítás kerül, mely Gyöngyös történetével ismerteti meg a látogatót. A fejlesztés részeként a templom melletti plébánia épületének földszintjén jegypénztárt és kávézót is létesítenek.

A projekt része annak a kerékpárútnak az építése is, amely a Szent Bertalan-templomot köti össze a nemrég felújított mátrafüredi Keresztelő Szent János-templommal. Ezekkel a fejlesztésekkel és a már korábban megnyitott egyházi kincstárral együtt, kiemelkedő turisztikai látványosságokat kínálnak a Gyöngyösre látogatóknak.

A virágokkal és fákkal díszített gyöngyösi Fő tér

Fotók: Mentusz Károly

A fejlesztés várhatóan a 2019 közepére fejeződik be. A tervezők és a kivitelezők abban bíznak, hogy az új attrakciók megismerésére a következő időszakban még több turista érkezik majd a mátraaljai városba.

 

Kapcsolódó cikkek