Ahol a légi fotó és a grafika találkozik – látványtérképpel szólítják meg a turistákat

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. november 06. 08:10

A látványtérkép közel térképészeti pontossággal, felismerhető módon, légi fotók segítségével mutat be településeket, miközben a legfontosabb látnivalókat, műemlékeket grafikai eszközökkel kiemeli, ezzel csábítva a kirándulókat arra, hogy meglátogassák a környezetükben elérhető desztinációkat.

“Csehországban figyeltem fel rá, hogy ott a kastélyokat látványtérképeken mutatják be. Utánanéztem, hogy létezik-e hasonló Magyarországon. Egy egri grafikus-rajztanár, Ferenc Tamás foglalkozik ilyen formátumú képek készítésével. Ekkor találtam ki, hogy összekötöm a légifotózást a grafikai világgal. Megkerestem és elkezdtünk dolgozni a látványtérképeken" – meséli László János, a Civertan Grafikai Stúdió tulajdonosa, hogyan született meg a látványtérképek ötlete. A stúdió egyébként alapvetően grafikai tervezéssel, nyomdai előkészítéssel, légifotózással foglalkozik, valamint saját kiadásban térképeket is készít, utóbbiak jellemzően műemlékcsoportokat, illetve tematikusan egy-egy tájegységet és látnivalóit mutatják be.

A Civertan grafikus látványtérképeit jellemzően azóta is Ferenc Tamás készíti egy másik kollégával. Mindenki, aki részt vesz az előállításban, képzett grafikus, ezzel szeretné a cég a képek magas színvonalát fenntartani. Egyedülálló módon, több mint 700 ezer légi felvétellel rendelkeznek a Kárpát-medencéről, melyeket a grafikákkal és rövid bemutatószöveggel látnak el. Ezekben ismertetik a látnivalók, műemlékek történetét, fontosságát. A táblákat minden esetben UV-lakkal fedik és lefóliázzák, így nem színeződnek el és a rosszabb időjárási körülményeket is strapabíróan állják.

Szombathely látványtérképe a Szent Márton kulturális útvonallal

Fotó: Civertan

“Magyarországon jelenleg egyedül mi készítünk ilyen térképeket. Az első partnerünk Szombathely városa volt, ahol a Szent Márton kulturális útvonalat mutattuk be egy látványtérképpel” – mondja László János. Mostanra már kisebb és nagyobb települések is jelentkeznek náluk látványtérképekért, leginkább tájékoztató, információs turisztikai táblákat kérve.

A grafikai elemek jobban megragadnak a turisták fejében, így könnyebben tájékozódnak

Fotó: Civertan

Legutoljára két különlegesebb utcai táblát készítettek Tab település megrendelésére: egy 26 négyzetméteres légifotó-összeállítás került a piac előtti térre, a sétány pedig egy kör alakú asztalra helyezett látványtérképet kapott. Ez utóbbi az első kör alakú, vízszintes térképe a Civertannak.

26 négyzetméteres légifotó-összeállítás Tabon

Fotó: Civertan

“Egy másik különleges projektünk volt az úgynevezett taposótérkép. Katalinpusztán, a látogatóközpont területén található egy 24 négyzetméteres, bejárható térkép, ami betonra lett felfestve. Megjelenik rajta a Börzsöny és a Dunakanyar több tucat nevezetessége, látogatóhelyei, de bemutatja a területen található kisvasutakat, horgásztavakat és várakat is – tehát minden olyan látnivalót, ami a kirándulókat érdekelheti a közelben.”  A földre festett térkép hosszú évek múlva sem kopik meg, mert ipari lakkal fedték le, így akár gyalogosan is bejárható.

A szöveges leírások mellett a helyszínek látványa is csábítja a látogatókat

Fotó: Civertan

László János arról is beszélt, miért érdemes látványtérképpel bemutatni a településeket, tájegységeket: “A grafikai eszközökkel maradandóbb élményt és információkat tudunk adni. A szöveges leírások mellett a helyszínek látványa is csábítja a látogatókat, komplex, átlátható képet adva arról, hogy az adott desztinációban és környékén mit érdemes meglátogatni.” A tapasztalatok alapján a látványos grafika miatt a kirándulók akkor is emlékeznek a legfontosabb látnivalókra, ha már elhagyták a táblát.