Lazítások Belgiumban, az éttermek beltérben is fogadhatnak majd vendégeket

Forrás: MTI

 2021. május 12. 09:37

A belga kormány a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli intézkedések többlépcsős lazítását jelentette be kedden, az éttermek hamarosan belső helyiségeikben is fogadhatnak vendégeket, júniustól pedig kül- és beltérben is látogathatók lesznek a kulturális rendezvények.

Alexander De Croo belga miniszterelnök sajtótájékoztatóján közölte, a kormány átfogó nyári tervet dolgozott ki a "normális életbe" történő fokozatos visszatéréshez.

"A rendkívüli intézkedések több lépcsőben megvalósuló lazítását a sikeres oltási kampánynak köszönhetjük. Az elmúlt hetekben óriási előrelépéseket tettünk a beoltás terén" - fogalmazott a kormányfő.

Hozzátette: a lazítások a járványügyi mutatók kedvezően folytatódó tendenciája mellett lehetségesek. Ehhez az kell, hogy minél többen elmenjenek beoltatni magukat.

De Croo tájékoztatása szerint az intézkedések lazításának első lépcsőjében, június 9-től az éttermek és bárok megnyithatják belső helyiségeiket is a vendégek előtt, erre 22 óráig lesz lehetőségük. A teraszok éjjel fél 12-ig maradhatnak nyitva. A távmunka továbbra is ajánlott marad, azonban a személyes munkavégzés a munkahelyeken hetente egy nap engedélyezett lesz. A kulturális rendezvényeken, mozikban, illetve a sportversenyeken beltérben legfeljebb 200 néző tartózkodhat, illetve a rendelkezésre álló helyiség a befogadóképességének 75 százalékáig tölthető meg. Kötelező lesz a maszkviselés és a biztonságos távolság megtartása. Szabadtéren legfeljebb 400 fő vehet részt az ilyen eseményeken.

Június 9-től az éttermek és bárok megnyithatják belső helyiségeiket is a vendégek előtt, erre 22 óráig lesz lehetőségük

Fotó: 123rf.com

Létszámkorlátozás mellett megnyílhatnak a sportcentrumok és a fitnesz-termek, a szaunák és gőzfürdők is, az iskolák nyári táborokat szervezhetnek ottalvás nélkül. Istentiszteletek, misék, esküvők és temetések akár 100 ember részvételével rendezhetők meg beltérben, és 200 fővel a szabadban. Ismét lehet tüntetést szervezni, a megmozduláson azonban legfeljebb száz fő tartózkodhat - közölte a belga miniszterelnök.
Az illetékes belga közegészségügyi intézet keddi tájékoztatása szerint, noha a korábbinál valamivel több beteget kell intenzív ellátásban részesíteni, a járványügyi adatok több hete tartó csökkenő trendje folytatódik.

Az elmúlt 24 órában 2936 esetben jelentettek új fertőzöttet az országban, ami négy százalékkal marad el a múlt hét közepén közölt számtól. A járvány kezdete óta 24 583-an haltak meg a fertőzés szövődményeiben és 1 017 876-an fertőződtek meg az új típusú koronavírussal Belgium-szerte.