Leemelték restaurálni a turulszobrot a budai Várban

Forrás: turizmus.com

 2021. február 27. 10:19

Óriásdaruval emelték le a helyéről a 10 és fél méter magas, ikonikus turulszobrot a budai Várban. Donáth Gyula szobrász leromlott állapotú alkotását a Savoyai teraszon kialakított szabadtéri restaurátorműhelybe szállították át, ahol a látogatók is nyomon követhetik majd a munkálatokat.

Közel 120 éve magasodik Budapest fölé a Budavári Palotanegyed egyik meghatározó látványossága, a turulszobor.

Az alkotás több sérüléssel ugyan, de átvészelte a második világháborút, azóta kisebb javítások történtek rajta, azonban az állapota mára jelentősen leromlott. A Nemzeti Hauszmann Program keretében most teljeskörűen restaurálják a turulszobrot.

A nemrég felújított Mátyás kútja bronzszobraihoz hasonlóan a szakemberek patinamegőrző tisztítást és restaurálást hajtanak végre, a turul bronz felületeinek sérüléseit is kijavítják, a szobor belső vasvázát pedig megerősítik. A munkát a Savoyai teraszon felállított szabadtéri restaurátorműhelyben végzik el a szakemberek, majd a monumentális művet megszépülve állítják vissza eredeti helyére – közölte a Várkapitányság Nonprofit Zrt.

turul_1

A szobor méretei miatt is tekintélyes: magassága 10 és fél méter, a szárnyak távolsága pedig 12 és fél méter

Fotó: Várkapitányság NZrt.

Donáth Gyula bronzból készüt alkotását 1905-ben, a Budavári Palota századfordulós építésének befejező szakaszában állították fel a Habsburg kapu díszes kerítésének sarkán.

A magyar eredetmondák legendás madarát ábrázoló szobor a méretei miatt is tekintélyes: magassága 10 és fél méter, a szárnyak végeinek egymástól való távolsága pedig 12 és fél méter. Kőből készült talpazatát a történelmi Magyarország címere díszíti.

A turulszobor mellett található Habsburg kapu, a díszkerítés és a hozzájuk tartozó lépcső is jelentősen megsérült a második világháborúban. A károk helyreállítását az 1970-es és 1980-as években elvégezték, azonban az elmúlt évtizedek is nyomot hagytak rajtuk. Az állapotuk sokat romlott, így halaszthatatlanná vált a teljes felújításuk.

turul2

A munkálatokat a Savoyai teraszon felállított szabadtéri restaurátorműhelyben a látogatók is megtekinthetik

Fotó: Várkapitányság NZrt.

Az eredetileg Jungfer Gyula műhelyében készült Habsburg kapu kőelemeit is megtisztítják, kijavítják a repedéseket és a felületi hibákat, valamint felújítják a díszes, kovácsoltvas szerkezetet.

A munkálatok ideje alatt a Habsburg kapun és a Halászó gyerekek teraszon átsétálni nem lehet, ezért egy ideiglenes járdát építenek, amelyen keresztül a Savoyai terasz majd továbbra is kényelmesen megközelíthető marad.