Légcsavaros hajóra gyűjtenek a vízimentők

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. július 25. 10:19

Egy cég már felajánlott 4 millió forintot, ez azonban még kevés ahhoz 100 ezer euróhoz, amelyből két, Amerikában gyártott légcsavaros hajót vásárolnának a Balatonra a vízimentők.

Az elsősorban balatoni mentési feladatokat ellátó Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület (VMSZ) arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szervezet vezetői a minap Csehországban ráleltek két olyan amerikai gyártású airbotra (légcsavaros hajó), amelyből a Balaton régióban jelenleg csak egyetlen példány található, de további két jármű beszerzése jelentősen erősítené a tavon tartózkodók biztonságérzetét.

A befagyott tóra vagy a turisták által gyakran látogatott Kis-Balaton speciális, sok helyen mocsaras területeire nincs mentőjárművünk, jelenleg gyalog lehet megkezdeni a mentést, jó esetben korcsolyával - írták közleményükben.

A légcsavaros hajó különösen mocsaras területeken és a befagyott tavon tudna hasznos szolgálatot tenni a vízimentőknek

Fotó: VMSZ

Az airboat szinte akadálymentesen tud haladni mindenféle talajon és persze a vízen is. Az elsődleges bevetési területen, a Balaton régión kívül a két hajó az ország egész területén eredményesen segítené az ár- és belvízi mentést"  -  tájékoztattak.

Aki szeretné támogatni a speciális hajók beszerzését, írjon a info@vizimentok.hu email-címre! A banki átutalást a 10404955-49515811-00000000-os számlaszámra várják.