Legóból készült műalkotások láthatók a Szépművészetiben

Forrás: turizmus.com

 2022. július 02. 11:13

Rendhagyó minitárlattal köszönti az idei nyarat a Szépművészeti Múzeum. A több ezer alkotó bevonásával, Lego-mozaik technikával készült képekből álló sorozat öt mesterművet dolgoz fel pop-art stílusban. A különleges pop-up kiállítás július 17-ig tekinthető meg a múzeum Márvány csarnokában.

A madarak és a csillagok mellett a gyerekek játszották a főszerepet a Múzeumok Éjszakája egyik legizgalmasabb programján, ahol ikonikus műalkotások egyedülálló, 1,5x1,5 méteres, modern átdolgozásait készítették el a résztvevők.

Az öt mestermű Lego-mozaikkép változatát a nyíregyházi tizenévesekből álló Tekerd! csoport álmodta és tervezte meg, összesen mintegy 112 932 darab LEGO elem felhasználásával.

A közösségi építést is ők irányították: a látogatóknak minden apró darabot pontosan a helyére kellett illeszteniük, hogy végül összeálljanak a legkülönbözőbb korszakokat megidéző képek.

Készülnek az alkotások

Fotó: LEGO/Szépművészeti Múzeum

A reneszánsz képviseletében Hieronymus Bosch egyik legkedveltebb állatábrázolása, a bagoly, a Földi  gyönyörök kertje című műből kiragadott, tojásból kibúvó alakjának adaptációját építették meg színes kockákkal, fekete fehér háttér előtt, az 1600-1700-as éveket pedig a magyar származású, csendélet és madárfestő művész, Bogdány Jakab egyik kedvenc témájának, a korabeli divatos főúri madárházak tarka tollazatú egzotikus madarának – egész pontosan a Gyümölcscsendélet képén szereplő papagáj – kiragadásával elevenítették meg.

Lego-mozaik technikával készült öt pop-art alkotás

Fotó: LEGO/Szépművészeti Múzeum

A gyűjteményben helyet kapott továbbá Messerschmidt Ásító karakterfejének átdolgozása is. Ezen a színek dominálnak – a rendkívül valósághű szobrot megörökítő különleges színkombinációjában a pop-art koronázatlan királyának, Andy Warholnak munkássága köszön vissza.

A sorozat legkidogozottabb elemeként Raffaello befejezetlen Esterházy Madonnája is rendhagyó értelmezést kapott, a háttérben a Lófej-ködöt jelképező színekben megjelenő Madonna fejjel és a NASA-ra utaló Santi felirattal kiegészítve.

Pop-artosított Van Gogh-kép

Fotó: LEGO/Szépművészeti Múzeum

Végül, de korántsem utolsósorban Vincent van Gogh Csillagos éj című festménye is bekerült ebbe a különleges gyűjteménybe. A festő Hold és csillagok iránti rajongását megörökítő képet – amely Lego-készlet formájában is elérhető – a kiállításon foszforeszkáló kockákkal tették még izgalmasabbá.

Az építés alatt a résztvevők egészen más perspektívából figyelhették meg a világhírű mesterműveket és lehetőségük nyílt igazán testközelből megismerkedni a legapróbb részletekkel, miközben kikapcsolódhattak a közös játék során.