Lehet-e a narancsbor turisztikai vonzerő?

Forrás: turizmus.com

 2020. február 04. 10:16

A Turizmus Bulletin legfrissebb számában megjelent tanulmány azt vizsgálja, milyen szerepük lehet a narancsboroknak a szlovén, a horvát és az olasz gasztronómiai turizmusban.

Az UNESCO definiálásában a mediterrán étrend, mint világörökség, a növénytermesztést, a betakarítást, a halászatot, az állattenyésztést, a tartósítást, a feldolgozást, az elkészítést és kiemelten az ételek elkészítését magába foglaló készségek, tudás, valamint hagyományok összessége. Hívószavai az egészség, a helyi termékek, a tradíció, az élet élvezete.A narancsborok olyan naturalista természetes fehérborok, melyeket héjon erjesztenek több ezer éves hagyományokon alapuló eljárással. Számos országban készítenek ilyen borokat, de leginkább a mediterrán térség borászataiban, kiemelten Szlovéniában, Horvátországban és Olaszországban lehet találkozni velük.

Ezek a borok kedvező élettani hatású vegyületeket (polifenolok, katechinek, antioxidánsok) tartalmaznak, készítésükhöz legtöbbször ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagot használnak, illetve mellőznek minden kémiai segédanyag használatot és kén-dioxidot egyáltalán nem, vagy csak kismértékben alkalmaznak.

Leginkább a mediterrán térség borászataiban készítenek narancsbort

Fotó: 123rf.com

Bene Zsuzsanna és Piskóti István tanulmányában egyrészt azt vizsgálta, hogy ez a bortípus önmagában mennyire képes turisztikai vonzerőként funkcionálni, így mozdítva elő a gasztronómiai turizmust ezekben az országokban, másrészt azt, hogy milyen helyet foglal el a mediterrán gasztronómiában, illetve lehet-e és érdemes-e a narancsborra turizmust építeni.

A teljes tanulmányt letöltheti IDE kattintva.