Lélekemelő élményekkel lép piacra az Esztergom-Budapest Főegyházmegyei Turisztika Iroda

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. június 08. 17:17

Bemutatta céljait és eddigi tevékenységét az Esztergom-Budapest Főegyházmegye idén januárban megalakult turisztikai irodája, amely ernyőszervezetként fogja össze és viszi piacra az egyházmegyei létesítményeket.

Az eddigi sikeres turisztikai együttműködéseken felbuzdulva, illetve a szemléletváltás eredményeként megalakult az Esztergom-Budapest Főegyházmegyei Turisztikai Iroda, amelynek célja hogy összefogja az egyházmegyéhez tartozó épített és szellemi örökségeket, kulturális és szabadidős létesítményeket, s ezeket egy egységes turisztikai koncepció mentén mutassa be a látogatóknak. Ezt a törekvést támogatja, hogy a 2030-ig ívelő Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2.0 verziójában a vallási turizmus már önálló fejezettel szerepel, a vendéglátás, az egészségturizmus és a MICE szegmens mellett – kezdte az új szervezet bemutatását Treer Éva turisztikai projektmenedzser a D50 Kulturális Központban rendezett sajtótájékoztatón.

 

Templomok, múzeumok, vendéglátóhelyek, szállodák a kínálatban

Az egyházmegye az Esztergom-Visegrád-Szentendre-Budapest tengelyen 203 plébániával rendelkezik. Ezek között vannak ún. zászlóshajók (Mátyás-templom, Szent István-bazilika, Esztergomi Bazilika). A Szent István-bazilikánál új jegypénztárt létesítenek, folyamatban van a jegyrendszer újragondolása, a kupola alatt pedig tervbe vették egy vendéglátóhely kialakítását – hallhattuk.

A kiemelt jelentőségű templomokon kívül foglalkoznak a turisztikai termék potenciállal rendelkező épületekkel (pl. Belvárosi Főplébánia-templom) és a turisztikai szempontból még kiaknázatlan értékekkel (pl. Avilai Szent Teréz Templom) is.

A termékpalettán szerepelnek még múzeumok (Főszékesegyházi Kincstár, Keresztény Múzeum) és könyvtárak is, amelyek könyvritkaságaik (mint az egyik legősibb magyar nyelvemlékünknek számító Jordánszky-kódex és a világ legnagyobb és legnehezebb díszkódexe, a Bakócz-graduálé a Bibliothekában), vagy éppen míves faragott bútorzatuk (Pálos könyvtár) miatt tarthatnak a látogatók érdeklődésére számot.

A sajtótájékoztató résztvevői (balról jobbra): Nováky Dénes, Treer Éva, Horvát Zoltán István, Erdész Zoltán, Kovács Viktória

Fotó: turizmus.com

A létesítmények nemcsak a hazai és külföldi turistákat célozzák meg, hanem az iskolai csoportokat is, többek között múzeumpedagógiai foglalkozásokkal. A Mátyás-templomban például Instagram-profilt és posztokat készíthetnek a fiatalok a szentek számára, a Kereszténymúzeum műkincseit pedig a szentek megpróbáltatásain, kínzásain keresztül hozzák közelebb a gyerekekhez.

A termékportfólióban kiemelt szerepet szánnak a szállodáknak, vendéglátóhelyeknek és rendezvényhelyszíneknek. Esztergomban a gasztrovonalat a Prímás Pince (a Sötétkapuban június 18-án tematikus vacsorát kínálnak fényfestéssel), a Szent Adalbert önkiszolgáló étterem és a Rondella kávézó képviseli, míg a 800 férőhelyes Szent Adalbert Rendezvényközpont a MICE-piacot szolgálja ki. A háromcsillagos Hotel Adalbert két épületében, a tavaly megnyílt Szent Tamás-házban (56 szoba) és a Szent György-házban (35 szoba) kínál szállodai elhelyezést.

Budapesten vadonatúj egységük a Damjanich utcában található D50, amelynek falai között 350 fő befogadására alkalmas rendezvényközpont és egy 36 szobás hotel működik, utóbbi a három csillag superior besorolást célozza meg. Emellett zarándokszállásokkal és táborozóhelyekkel is rendelkeznek.

 

Közös honlap és termékfejlesztés

Az elmúlt fél év tevékenységét ismertetve Treer Éva elmondta, már elkészült a főegyházmegye turisztikai logója, ebben a két bazilika arany színű rajzolata jelenik meg kék háttérszín előtt, amely a két fő régiót összekötő Dunát jelképezi. Szlogenjük az Esztergom-Budapest: Lélekemelő élmények (angolul: Soul lifting experiences) lett.

Balra az alaplogó a két bazilikával, jobbra a színvariációk

Fotó: turizmus.com

A tervek szerint augusztus közepén indul közös honlapjuk, amelynek mobilverziója is lesz, ezen a platformon egy helyen lehet majd megtalálni létesítményeik programjait.Számos ötletük van turisztikai termékfejlesztésre, termékkapcsolásokra. A helyi látogatókat és a belföldi turistákat szeretnék megszólítani az Imagine Budapesttel közösen kialakított három tematikus sétával, amelyek közül a Randevú a hangszerek királynéjával – belvárosi orgonatúra minikoncerttel című hamarosan piacra kerül. A másik két séta a világot megváltoztató egyházi dokumentumokra, illetve a templomok titkai tematikára épül majd.

A kisgyermekes családok, valamint a 8-12 éves korosztály számára rejtvényfüzet készül, szintén az Imagine Budapesttel együttműködve, ezzel egy pesti és egy budai tematikus kört tehetnek majd a családok, útközben játékos feladványokat megoldva. A későbbiekben Esztergomra is kiadnak egy hasonló füzetet.

 

LEGO-templom és fűszeres csokoládé a shopokban

Fontos célkitűzés, hogy az egyházi helyszínek egységes arculatú, igényes ajándéktárgyakat tudjanak kínálni látogatóiknak. A családokat megcélozva folyamatban van például LEGO®-elemekből összeállított templomok, valamint a kisgyerekek számára fakocka templomok készítése. Gasztronómia vonalon  kézműves-logózott, fűszeres csokoládékat dobnak piacra az egyházhoz hagyományosan kapcsolódó tömjén, sáfrány, rozmaring ízesítéssel,ezenkívül lesz borválogatás, a régi prímási recepteket újragondolva pedig receptkönyvet is megjelentetnek advent táján.

A jövőbeli tervek között szerepel, hogy a létesítmények látogatásának ösztönzésére kombinált jegyeket alakítsanak ki főegyházmegyei szinten.

A turisztikai iroda az Eucharisztikus Kongresszuson a Szent István-bazilika elé kitelepülő standján mutatkozik majd be a nagyközönségnek. A turisztikai szakma felé is megtörtént már a nyitás, a MUISZ tisztújító közgyűlésének házigazdája a tervek szerint az esztergomi Szent Adalbert Rendezvényközpont lesz.

Az összefogást jelképezi, hogy a sajtótájékoztatón részt vett Kovács Viktória, a Szent Adalbert Rendezvényközpont, a Prímás Pince és a Hotel Adalbert igazgatója, Horváth Zoltán István, a Szent István-bazilika megbízott plébánosa, Erdész Zoltán, a Mátyás-templom marketing- és HR-igazgatója, Aranyossy Mihály, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom turisztikai vezetője, valamint Nováky Dénes, a D50 Kulturális Központ igazgatója is.