Leleplezték Munkácsy Mihály egész alakos bronzszobrát Békéscsabán

Forrás: MTI

 2021. november 12. 10:18

Leleplezték Boros Péter képzőművész Munkácsy Mihályról készített egész alakos bronzszobrát csütörtök délután a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum előtt. Az alkotás az épülő Munkácsy-negyedbe tervezett öt, a festőfejedelem által ihletett szobor közül az első.

Szarvas Péter polgármester a szobor leleplezése előtt elmondta, Munkácsy Mihály ma is Békéscsaba egyik leghíresebb személyisége.

Emlékeztetett arra, hogy öt-hat éve született meg a Munkácsy kulturális negyed gondolata, ennek részeként újították fel a múzeumot, az állandó tárlatait; hidakat újítanak fel; most rendezik be a megújuló Munkácsy-emlékház tárlatát; és épül a bábszínház is.
"De Munkácsyt a közterületeken is szerettük volna megidézni" - mondta, kiemelve, hogy ezért állítanak öt, a festőfejedelmet és munkásságát idéző szobrot.

Miklya Gábor készíti bronzból az egész alakos Ásító inast; Prisztavok Tibor a Rőzsehordó nő festmény alapján megálmodott Rőzsehordó elnevezésű alkotást. Az Omaszta-parkba helyezik el a Délután a parkban című festményen látható napernyős nőalak szobrát; az ötödik alkotásra - amely a bábszínház kertjébe kerül majd - most írták ki az országos pályázatot.

munkacsy_mti

A békési megyeszékhely bruttó 48 millió forintot kapott az öt, Munkácsy ihlette szobor elkészíttetésére

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A hárommilliárd forintból létrejövő békéscsabai Munkácsy-negyed 2022 végére, 2023 elejére készül el - tette hozzá.

A múzeumba vezető lépcsőn álló szobor azért lett grandiózus, mert úgy tanulták, az életnagyságúnál egy negyeddel nagyobb méretben kell ábrázolni az embereket, ha egész alakos alkotásokról van szó. Munkácsy Mihály pedig nagyjából 185 centiméter magas volt, ezt kellett tehát 25 százalékkal megnövelni, erre jött pluszban a tíz centiméteres talapzat, valamint a cilinder magassága - nyilatkozta a műről az alkotó.

A Munkácsy Mihály Múzeum kertjében továbbra is megmarad Borsos Miklós szobrászművész által 1958-ban alkotott Munkácsy-mellszobor. A békési megyeszékhely bruttó 48 millió forintot kapott a szobrok elkészíttetésére.