Leleplezték Thököly Imre késmárki lovasszobrát

Forrás: turizmus.com

 2022. április 06. 16:26

A késmárki vár udvarán hétfőn leplezték le Thököly Imre fejedelem bronzszobrát, Győrfi Lajos magyar szobrászművész alkotását. A lovasszobor már tavaly is az udvaron állt, a világjárvány miatt azonban csak most került sor az átadására.

Erika Cintulová, a Késmárki Múzeum igazgatója elmondta: a szoborállítás ötlete régebben merült fel, a megvalósítás a magyar konzulátus és Késmárk városa közötti együttműködésének köszönhető.

A Thököly-családnak köszönhetően vált a késmárki vár előkelő nemesi rezidenciává, művészek, filozófusok, zenészek és arisztokraták találkozóhelyévé. Thököly Imre a várban született, a földi maradványait pedig a késmárki új evangélikus templom mauzóleumában helyezték végső nyugalomra.

Thokoly_tasr

A késmárki vár udvarán hétfőn leplezték le Thököly Imre fejedelem bronzszobrát, Győrfi Lajos magyar szobrászművész alkotását

Fotó: TASR

A család mintegy száz éven keresztül, a 16-17. században birtokolta a várat, és virágoztatta fel azt - közölte a Szlovák Turisztikai Képviselet. A Thököly-családnak kiállítást alakították ki a vár bejárati tornyában. A késmárki múzeum lengyel és magyar partnerekkel együttműködve saját tárlattal is megemlékezik Thököly Imre 17. századi kuruc felkeléséről, a Bécs melletti harcokról, valamint a fejedelem törökországi emigrációjáról.