Lengyelországban enyhítések jönnek, de a határzár marad

Forrás: MTI

 2020. május 27. 14:35

Tovább enyhítenek Lengyelországban a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt korlátozásokon, szombattól megszüntetik a szájmaszk kötelező köztéri viselését, a boltokban nem lesz létszámkorlátozás, 150 főig megengedik a gyülekezést.

A tömegrendezvények megtartásához minden alkalommal az egészségügyi hatóságok engedélye is szükséges lesz.

Vasárnaptól megszüntetik az istentiszteletekre vonatkozó kvótát, a híveknek azonban kétméteres távolságot kell tartaniuk egymástól. A templomokban a szájmaszk viselése továbbra is kötelező, ahogy a boltokban, a tömegközlekedési eszközökön, mozikban és egyéb népesebb, beltéri helyeken is – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Wroclaw. A Sziléziai vajdaságban van a járvány egyik lengyelországi gócpontja

Fotó: 123rf.com

A színházak, a mozik, a koncerttermek, uszodák, edzőtermek, szaunák, szoláriumok június 6-tól nyithatnak ki, az érvényben lévő egészségügyi szabályok betartása mellett. Aznaptól lehetséges az esküvők megrendezése is, 150 főig. Egyelőre nem nyithatnak ki a diszkók és az éjjeli szórakozóhelyek.

Lengyelországban az egészségügyi szabályok betartása mellett a múlt héten már megnyíltak az éttermek, a fodrász- és kozmetikai szalonok. Fokozatosan nyílnak az óvodák, az alsó tagozatos általános iskolai osztályok. Korábban pedig megnyitották a szállodákat és a bevásárlóközpontokat.

Morawiecki úgy látja,Lengyelország "elkerülte a legsúlyosabb csapást", ezért júniusban vagy júliusban a lengyel gazdaság újból beindulhat, "teljességgel visszatérhet a normális kerékvágásba".

A kormányzati intézkedéseknek, az úgynevezett gazdaság- és pénzügyvédelmi pajzsnak köszönhetően több mint 4 millió munkahelyet sikerült megmenteni, 40 milliárd zloty (3,1 ezer milliárd forint) ráfordításával – idézte fel a lengyel kormányfő.

A politikus hozzátette, hogy az eddig összesen 22 303 ezer vírusfertőzött közül egyre többen felgyógyulnak. Előző nap mintegy 750, összesen 10 330 ilyen esetet regisztráltak.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter a sajtóértekezleten aláhúzta: a járvány Lengyelországban nem szűnt meg, jelen van elsősorban a sziléziai bányavidéki gócban, ahol karanténintézkedések révén ellenőrzés alatt tartják. A vírus általános terjedése azonban leállt – szögezte le a miniszter.

A határzár esetleges feloldásáról a sajtóértekezleten nem esett szó. A határellenőrzést korábban június 12-ig hosszabbították meg.