Lengyelországban meghosszabbítják a korlátozásokat

Forrás: MTI

 2021. január 12. 13:12

Lengyelországban január végéig meghosszabbítják a járványintézkedések többségét, zárva maradnak a bevásárlóközpontokban működő, nem alapvető szükségleteket kielégítő üzletek, a szállodák, az éttermek, és nem működhetnek a sípályák.

Lengyelországban fokozatosan, január 18-tól újraindul a hagyományos oktatás visszaállítása. Először az általános iskolák 1–3. osztályainak diákjai térnek vissza a tantermekbe, majd az idősebb diákok is újra személyesen folytathatják a tanulmányaikat.

Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján az óvatos nyitást azzal indokolta, hogy ugyan Lengyelországban a helyzet meglehetősen stabil, a fertőzések és a halálozások nem növekednek dinamikusan, Európa-szerte azonban emelkednek a fertőzöttségi adatok.

etterem_zarva_korona_123rf

A legtöbb korlátozást meghosszabbítják, zárva maradnak a szállodák és éttermek is

Fotó: 123rf.com

Eközben a többi, december végétől érvényes korlátozást meghosszabbítják január 17-e után is. Ezek értelmében az országban zárva tartanak majd a bevásárlóközpontokban működő, nem alapvető szükségleteket kielégítő üzletek, a szállodák, az éttermek, és nem működhetnek a sípályák. Zárva tartanak a kulturális és sportintézmények is. Korlátozták a tömegközlekedésben, a boltokban, a templomokban tartózkodók számát. Ötnél többen sehol nem gyűlhetnek össze.

A biztonságos iskolanyitás érdekében hétfőn megkezdődött a lengyelországi tanárok önkéntes és ingyenes vírustesztelése, amelyre mintegy 190 ezren jelentkeztek.