Lenyűgöző a panoráma az újjáépült lillafüredi Zsófia-kilátóból

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 23. 16:58

Korhű rekonstrukció keretében megújult a lillafüredi Zsófia-kilátó. Az építmény alapjául szolgáló eredeti kilátót 1900-ban avatták fel, és az 1950-es évek elejéig Lillafüred látképének egyik meghatározó eleme volt.

Az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével létrejött konzorciumban nyert el 469,35 millió forint összértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatást közjóléti létesítményeinek fejlesztésére. A "Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát” című pályázat egyik fő eleme a Lillafüred látképét a 20. század első felében – a Palotaszálló mellett – meghatározó Zsófia-kilátó újjáépítése volt, amelyet ma adtak át.

Ezért a látványért érdemes lesz felmenni a megújult kilátóba

Fotó: Horváth Csongor

A fejlesztés eredményeként a Zsófia-kilátót 51 millió forintból építette újjá az Északerdő Zrt. A beruházás célja az volt, hogy az országszerte ismert és népszerű üdülőterület újabb attrakciót kapjon.A társaság az építmény tervezése során ügyelt arra, hogy az eredeti kilátó kubatúráját megtartsa, és csak a kor követelményeinek megfelelő változtatásokat hajtson végre. Emiatt az alsó szintet kőburkolattal ellátott vasbetonból alakították ki, a létrák helyett pedig lépcsőt építettek.

A megújult Zsófia-kilátó az átadás napján

Fotó: Fehér János

Lillafüred legújabb attrakciója biztonságtechnikai eszközökkel, valamint interaktív látvány- és tájékoztató elemekkel is gazdagodott.