Lépésváltás előtt Kőszeg turizmusa

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 21. 10:30

Kőszeg turisztikai szereplői sajtótájékoztatón számoltak be a Kisfaludy- és a KRAFT programok eredményeiről, a turisztikai térség fejlődéséről azt követően, hogy a város nevesítve lett a Bük–Sárvár turisztikai térség részeként.

A Magyar Közlönyben szeptember 14-én megjelent kormányrendelet 11 turisztikai desztináció között önállóként nevesíti Bük és Sárvár vidékét, amelynek része – több más település mellett – Kőszeg és az Írottkő Natúrpark települései. Ennek apropóján tartottak sajtótájékoztatót Básthy Béla polgármester, Ágh Péter országgyűlési képviselő és a város turisztikai szereplői a városban szombaton – számolt be róla a vaol.hu.

Elhangzott, négy éve dolgoznak azon, hogy Kőszeg is nevesítve legyen a turisztikai térségek települései között, ami alapvetés a továbblépés érdekében.

Az elmúlt öt évben a duplájára nőtt a városban eltöltött vendégéjszakák száma, ami megteremtette a kőszegi szálláshely-fejlesztések iránti igényt. Az elmúlt években és hónapokban a Kisfaludy- és a KRAFT-programban több, jelentős szállásfejlesztés valósult meg a városban.

A Kisfaludy-programban hat kőszegi panzió újulhat meg összesen 300 millió forint támogatással, saját forrásaikkal együtt 500 millió forintos fejlesztéssel. A Magyar Turisztikai Ügynökség magán- és egyéb szálláshelyek felhívásának keretében 33 kőszegi és natúrpark-térségi szállásadó mintegy 100 szobát újíthat fel 100 millió forint értékben.

Számos szálláshelyen, köztük a Hotel Írottkőben (a kép bal oldalán) is történtek felújítások az elmúlt időszakban

Fotó: [forrás]

A Hotel Írottkőben megújult a wellnessrészleg, elkezdődött a szobák felújítása, valamint az étterem, a konferenciaterem és kávézó is új arculatot kapott, és a tulajdonosok a Kisfaludy-program segítségével a másik két szálláshelyükön is szobákat újítottak fel, illetve új szolgáltatásokkal – kerékpárkölcsönzés, wellnessrészleg, játszótér – bővült a kínálatuk, emellett pedig önerőből kialakítottak egy 250 négyzetméteres konferenciatermet is.

A Kőszegi Evangélikus Szakgimnázium a KRAFT pályázattal átalakította egyik épületét, az így létrehozott Harangtorony Szálló elsődlegesen az iskola turizmus-vendéglátás képzésének tanszállójaként, másodlagosan pedig kereskedelmi szálláshelyként működik 24 szobával.

Kormányzati támogatásból újították fel a 65 szobás Hotel Benedictet az egykori bencés rendházban, amely ezentúl a turizmust is szolgálja.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy folyamatosan dolgoznak Kőszeg vonzerejének fejlesztésén, a város elérhetőségének javítása  érdekében pedig zajlik a 87-es út fejlesztésének előkészítése.