Letették a békéscsabai Munkácsy-negyed alapkövét

Forrás: MTI

 2020. augusztus 26. 18:55

A több mint két hektáron, tíz helyszínen megvalósuló fejlesztés csaknem hárommilliárd forintból valósul meg a Modern városok program (MVP) részeként.

Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa az alapkőletételen úgy fogalmazott, hogy Békéscsaba lesz a MVP egyik nyertese, hiszen ez a város volt a rendszerváltás egyik legnagyobb vesztese.

Emlékeztetett, Békéscsaba MVP-s programja között szerepel egyebek mellett az M44-es gyorsforgalmi út, a Fürjesi elkerülő út megépítése, 30 hektárnyi ipari park kialakítása, nyomdaipari képző központ és röplabda akadémia létrehozása, új sportcsarnok és sportuszoda építése.A békéscsabai Munkácsy-negyed központja a legtöbb eredeti Munkácsy-festménnyel rendelkező Munkácsy-múzeum lesz, amelynek megújítják az állandó kiállítását. Felújítják a Munkácsy Emlékházat és az Ursziny-Beliczey-kúriát, ahol új bábszínház épül; fejlesztések lesznek a megyei könyvtár udvarán, és mások mellett megújul három híd is.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő felidézte, 2016 elején egy műhelykonferenciát szerveztek a Munkácsy-negyedről, amelyre akkor sokan csak legyintettek, "naiv ábrándnak" nevezték, hogy Békéscsabának lehet egy a pécsi Zsolnay-negyedhez hasonló kulturális központja.

A Munkácsy-negyed alapkőletétele. Balról jobbra: Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Gyopáros Alpár kormánybiztos, Szarvas Péter polgármester és Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár (Emmi)

Fotó: MTI / Rosta Tibor

Szarvas Péter polgármester kifejtette, a megyeszékhely MVP-s programjait három szempont köré szervezték: javítsa a közlekedést, a város megközelíthetőségét (ide tartozik az M44, a Fürjesi úti elkerülő és a reptérrel kapcsolatos tervek); fejlessze a helyi ipart (iparterületek és nyomdaipari képző központ kialakítása); továbbá javítsa az életminőséget (Wenckheim-turisztikai kerékpárút, sportcsarnok felújítása). Utóbbiba tartozik a Munkácsy-negyed kialakítása is.

Hangsúlyozta, a következő 1,5-2 évben zajló beruházás nemcsak infrastrukturális fejlesztést jelent, kihelyeznek a köztérre számos Munkácsy-alkotást ábrázoló művet, tervezik az Ásító inas, a Köpülő asszony és a Rőzsehordó nő festmények térbeli megjelenítését; emellett szeretnék, ha a negyedben civil szervezetek képzőművészeti eseményeket szerveznének, élettel töltve meg ezáltal a területet.

Terveik között szerepel, hogy a Munkácsy Múzeum gyűjteményét további eredeti alkotásokkal is gyarapítsák a közeljövőben.