Letették Kelet-Közép-Európa legnagyobb virtuális filmstúdiójának alapkövét Fóton

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. május 11. 17:01

Kelet-Közép-Európa legnagyobb virtuális filmstúdióját építi Fóton a Visual Europe Group. A 11 millió euró (mintegy 3,9 milliárd forint) értékű, 2024 első negyedévére elkészülő stúdió csütörtöki alapkőletételnél mi is jelen voltunk.

„A jövőt úgy jósolhatjuk meg, ha megteremtjük” – sommázta a cégpolitikájuk egyik fontos elemét Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója, aki elmondta azt is, hogy az innovatív technológia alapjaiban változtatja meg a filmipart.

A virtuális stúdió technológia lényege, hogy a felvételre kerülő jelenetek hátteréhez nem építenek drága díszleteket, ennek szerepét egy LED-fal tölti be, amelyre gyakorlatilag bármilyen táj megjeleníthető sivatagtól az űrig, de azt is megoldják, hogy a főszereplő gépkocsit vezessen bárhol a világban, vagy éppen kiszálljon egy űrhajóból.

fot_kepek

„A jövőt úgy jósolhatjuk meg, ha megteremtjük” – sommázta a cégpolitikájuk egyik fontos elemét Botond Szabolcs

Fotó: Irházi János/Turizmus.com

Hogy az alapkőletétel résztvevői is betekintést nyerhessenek ennek az innovatív technológiának a működésébe, a házigazdák egy hatalmas, félkör ívű LED-falat építettek számunkra, amelyen láthattuk, miként mozgatják vagy öltöztetik be a szereplőket egy-egy jelenethez, és milyen lehetőségeket rejt ez a fajta filmgyártás. Magyarán, nem a felépített stúdió épület a lényeges, hanem a technológia, a mozgó háttér.

A vezérigazgató megjegyezte, ezzel a módszerrel készült például a The Mandalorian, az 1899 vagy a legújabb Batman film is. Egy teljes produkció elkészülhet a stúdióban, fölösleges a stábot, színészeket utaztatni vagy várni napsütésre, hófúvásra, ahogy a forgatókönyv megköveteli, hiszen bármilyen környezeti hatás szimulálható a háttérben. Hogy szemléltesse ezutóbbit, meg is hívta a jelenlévőket egy 24 órás naplementére.

Az alapkő letétele előtt Vass György fóti polgármester is felszólalt, aki arról beszélt, hogy egy polgármester életében két szép dolog van: az alapkőletétel és a szalagavatás. „Fót a magyarországi filmgyártás fővárosává emelkedik” – tette még hozzá. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, országgyűlési képviselő elmondta, Fót felkerült az innováció térképére, London után Magyarország is élen jár a filmgyártásban, ráadásul a bevételek jelentősen hozzájárulnak az ország GDP-jéhez.

Természetesen az alapkőletétel is stílusosan, digitálisan történt: mindössze megnyomtak egy gombot a pulpituson, és a LED-falon már láttuk is, amint az alapkövet egy munkagép leengedi a kiásott gödörbe.

Ezzel pedig valódi zöldmezős beruházásként megkezdődhet Közép-Kelet-Európa legnagyobb virtuális filmstúdiójának építése Fóton a HelloParks területén.

fot_kepek

Az alapkőletétel is stílusosan, digitálisan történt

Fotó: Irházi János/Turizmus.com

A 11 millió euró értékű, 2024 első negyedévére elkészülő beruházás a világ legnagyobb filmes produkcióit, streaming-szolgáltatóit csábíthatja Magyarországra. A beruházás tovább erősítheti Magyarország szerepét a globális filmiparban. A magyar filmipar bevétele pedig már így is csúcsot döntött 2022-ben: a regisztrált költés összege meghaladta a 250 milliárd forintot.

A virtuális stúdió, amely a tervek szerint 2024 első negyedévére készül el, a régióban elsőként szeretné megszerezni az úgynevezett ARRI minősítést. A kamera- és világítástechnikai rendszerek, valamint a film-, műsorszórási és médiaipari rendszermegoldások világelső tervezője és gyártója biztosítja, hogy a fóti virtuális stúdió teljes mértékben kompatibilis legyen az összes ARRI-eszközzel.

(Borítókép: MTI/Máthé Zoltán)